Цената за наемане на стая в Лондон надхвърли 1000 паунда

...
Цената за наемане на стая в Лондон надхвърли 1000 паунда
Коментари Харесай

Убийствени наеми! Кой може да си ги позволи?

Цената за наемане на стая в Лондон надвиши 1000 паунда (1246 долара) на месец за първи път в нов знак за дефицита на налични парцели за наемане, който се трансформира в още един проблем за английската стопанска система, написа Bloomberg, представена от investor.bg.

Данните на уеб страницата SpareRoom, който свързва хора, търсещи съквартиранти, демонстрира, че междинният наем на единична стая в английската столица е повишен с 15% на годишна база до 1013 паунда през август. Това е два пъти повече от темпа на инфлацията и с 28% над междинното национално равнище от 794 паунда.
-->
Най-високите лихви по ипотечните заеми от 15 години насам и растящите цени на жилищата от началото на пандемията направиха по-нерентабилно отдаването на парцели от притежателите им и това накара мнозина да продадат жилището си. По-високите лихви по ипотечните заеми също затрудняват купувачите на първо жилище да навлязат на жилищния пазар и ги блокират за по-дълго време на наемния пазар.

„ Парите, които хората печелят, като отдават жилището си чартърен, не са същите като преди 10 или петнайсет години и хората се пробват да компенсират някак тези разноски. Лихвите се покачиха внезапно и това се отразява на ипотечните им заеми. Но маржовете при отдаването на жилище чартърен са подкопани от разнообразни данъчни промени “, споделя Мат Хътчинсън, шеф на SpareRoom.

Председателят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли съобщи пред Народното събрание в сряда, че е обезпокоен от последствията от по-високите лихви върху наемния пазар и призна, че те засягат най-вече „ семействата с по-ниски приходи “. Въпреки това съгласно него повишението на лихвите е належащо, с цел да се ограничи инфлацията.

Елизабен Штийман, която следи финансовата политика в АЦБ, разяснява на същото чуване, че самата тя живее в домакинство с представители на четири генерации, тъй като „ за най-младите е все по-трудно да намерят място за живеене в границите на бюджета, който могат да си разрешат “.

Данните за Лондон демонстрират мащаба на рецесията на наемния пазар, която лимитира опциите на фирмите да наемат чиновници в столицата.

SpareRoom оповестява, че хората, търсещи стаи в Лондон, надалеч надвишават предлагането. Цифрите за август са с 20 хиляди повече по отношение на същия месец на 2019 година, до момента в който броят на наличните стаи в този момент е намалял с 10 хиляди

Това значи, че сега за всяка налична на платформата стая има 5,7 души, които интензивно търсят жилище. Това е спад по отношение на връхната точка от 8,8 през септември, само че към момента е три пъти повече от междинните равнища преди пандемията.

„ Ню Йорк следва подобен модел като Лондон. Съотношението сред наематели и стаи пораства и сега е 7,2, само че сходно на Лондон, не е достигнало връхната точка от септември 2022 година “, споделя Хътчинсън и добавя, че междинният наем там е 1473 $ (1181 паунда). „ Положението наподобява по-стабилно в Париж, където съотношението сред наематели и стаи остава по-ниско спрямо Лондон и Ню Йорк “, добавя той.

Някои притежатели на парцели преустройват жилищата си в парцели за кратковременен наем, обявявани посредством платформи като Airbnb, с цел да покачат приходите си.

Завишените регулации и намаляването на тогавашните данъчни облекчения за ипотечните заплащания тласкат повече притежатели на парцели към краткосрочните наеми. Това се случва за сметка на дълготрайните контракти с наематели, отбелязва Натан Емерсън, основен изпълнителен шеф на професионалната група Propertymark, представляваща брокери на недвижими парцели.

„ Хората не си изкарват прехраната с отдаване на парцелите си чартърен и се отхвърлят. Те продават и излизат от пазара “, разяснява Хътчинсън.

„ Имаме хора, които се пренасочват към краткосрочните наеми и площи в Airbnb, тъй като по този начин те могат да компенсират лихвените промени по отношение на приходите от наеми. Жилищата за кратковременен наем са класифицирани малко по-различно “ от данъчните управляващи, изяснява Емерсън.

Броят на оповестените жилища в Airbnb в Лондон е повишен с 10% през второто тримесечие по отношение на предходното, сочат данни на Inside Airbnb.

Купувачите на първо жилище понасят най-тежък удар от растящите лихви, като вноските по жилищните заеми съставляват над 40% от приходите на хората по отношение на дълготрайното приблизително равнище от към 29%, сочат калкулации на Bloomberg Economics. Това затруднява младежите да излизат от жилището си чартърен, с цел да купят личен дом.

Бейли загатна, че ръководителите на централната банка може да обмислят пауза в най-бързата поредност от покачвания на лихвите от три десетилетия насам, а това би успокоило растежа на лихвите по ипотечните заеми. Но надали ще преобърне актуалните трендове на наемния пазар.

„ Винаги има закъснение във времето, само че ще стартират ли хората да понижават наемите? Не считам, че това ще стане “, споделя Емерсън.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР