Цената на транзакцията не е публично обявена, но е една

...
Коментари Харесай

Дизайнерска сделка

Цената на транзакцията не е обществено оповестена, само че е една от най-големите на българската софтуерна стартъп сцена. Целта на купувача е да разрасне услугите си към архитекти и дизайнери, стъпвайки на европейки пазари.
Седем години след старта и четири капиталова рунда по-късно платформата за продажба на дизайнерски мебели и осветяване Clippings.com беше продадена на американската компания Material Bank. Цената не е обществено оповестена, само че по думите на съоснователя на платформата Адел Закут това е една от най-големите покупко-продажби на българската софтуерна стартъп сцена. Макар и основана в Лондон, инженерният офис на Clippings е в София, а продажбата ще докара до над двойно нарастване на експертите тук в идващите години. Връзките на бизнеса с България са и през един от вложителите в него - Спас Русев. Закут пък има български корени.

След продажбата платформата ще продължи да оперира като независим бранд под шапката на Material Bank, която развива система за бърза поръчка на образци от разнообразни строителни артикули и материали за обзавеждане. Общата цел и на двата бизнеса е да разраснат услугите си и да стъпят на нови пазари.
История на триумфа
Основателите на Clippings Адел Закут и Том Малори се познават от университета Architectural Association School of Architecture в Лондон, където и двамата приключват архитектура. В края на образованието те започват първия си взаимен бизнес - платформата OpenBuildings.com, която съставлява самобитна " Уикипедия " за архитекти. Макар концепцията да не води до поставените бизнес цели, тя слага основите на идващия им общ план.

Така през 2014 година те основават Clippings, платформа, посредством която да цифровизират мебелните каталози, да предложат транспарантно ценообразуване, отстъпки и проведена доставка на поръчките. Платформата е ориентирана, от една страна, към професионални дизайнери, архитекти и крайни клиенти, а от друга, към производителите на разнообразни артикули - мебели и осветяване.

Компанията залага на обичаен бизнес модел - печели от разликата сред цената на едро, посочена от производителя, и сумата, която клиентът е заплатил. Крайните цени и отстъпки на продуктите в Clippings.com варират според от размера на поръчката.
Капитал - брой 33
Платформата притегля интереса и на вложители. Първият рунд е в размер на 535 хиляди паунда, обезпечени от бизнес ангели в края на 2014 година Сред тях е и Спас Русев - в този момент член на надзорния съвет на БТК и определен за покупател на тв доставчика " Булсатком ". Година по-късно Clippings си обезпечава нови 850 хиляди паунда през платформата за групово финансиране Crowdcube.

През 2017 година компанията получава финансова инжекция от 2.8 млн. паунда от европейския фонд за рискови вложения C4 Ventures. Най-голямото финансиране - от 15.4 млн. $ идва през 2018 година с водещ вложител американският фонд Advance Venture Partners.
Нови бизнес цели
През годините компанията употребява част от свежия капитал за разширение на екипа си с бизнес звено в Лондон и инженерно в София. Към момента той се състои от близо 80 души, разграничени поравно сред двете местоположения. Обогатява се и портфолиото им от артикули в платформата, която все още събира на едно място над 5 млн. продукта на над 650 разнообразни бранда
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР