Цената на тока на нерегулирания пазар, расте всеки ден. Българският

...
Цената на тока на нерегулирания пазар, расте всеки ден. Българският
Коментари Харесай

Казах им, че правят грешка с мораториума. Иван Хиновски от ИТН пред Свободна Европа

Цената на тока на нерегулирания пазар, пораства всеки ден. Българският парламент гласоподава мораториум и върху цените на парното, а министърът на енергетиката Александър Николов разгласи пакет от ограничения за преодоляване на рецесията. Решението на депутатите не се приема еднопосочно от енергийните специалисти.

Решението за заледяване на цената на тока и парното е противоконституционно. Това сподели в изявление за Свободна Европа енергийният специалист на "Има подобен народ " Иван Хиновски . "Такова решение поражда напрежение в системата, тъй като е безогледно ", сподели Хиновски.

Той изясни, че е изложил позицията си и пред представителите на партията. "Аз им споделих, че съм твърдо срещу, че вършат неточност и че това не е методът ", сподели Хиновски.

В четвъртък депутатите одобриха "мораториум върху цената на електрическата енергия, ВИК-услугите и топлинната сила на контролиран пазар на равнищата от 16 декември 2021 година Решението е със период на деяние до 31 март 2022 година ".

Идеята беше подкрепена от всички партии без Движение за права и свободи с 186 гласа "за " и единствено 2 "против " и 2 "въздържал се ". От Движение за права и свободи не участваха в гласуването - те се оповестиха срещу предлагането с претекста, че решението е популистко и незаконно.

Можете да слушате.

Ето цялостния текст на изявлението:

- Защо се стигна до решението за мораториум на цените и парното? Пред Свободна Европа да вземем за пример, че решението за мораториума в този момент е обезсмислено от . Какъв е Вашият коментар на това, което се случва в последната една седмица?

- Първо мораториумът е неконституционен, тъй като с решение на законодателната власт се неодобрява едно решение на самостоятелен регулаторен орган, което е неконституционно. И второ такова решение поражда напрежение в системата, тъй като е безогледно.

Не единствено това, то ще докара до извънредно неприятен сигнал към всички бъдещи вложители, че в България политическата система може да трансформира ценови решения, регулаторни правила, което е извънредно отрицателен знак за капиталовата среда в България. Оставете цените. Това, че този мораториум стопира едно ценово решение, което в случай че те вникнат в него, ще схванат, че то успокоява системата.

- Г-н Хиновски, депутатите на "Има подобен народ " поддържаха този мораториум. Вие преди този момент, или най-малко те преди този момент, желаеха ли Вашето мнение? Консултирахте ли ги и изобщо, по какъв начин беше взето в границите на парламентарната група на "Има подобен народ " решението за поддръжка на мораториума, откакто казвате, че той е противоконституционен?

- Вижте, аз не съм депутат, само че съм член на енергийната експертна комисия на "Има подобен народ ". Консултираха се с мен, несъмнено, моето мнение се приема единствено за информация. Аз им споделих, че съм твърдо срещу, че вършат неточност и че това не е методът.

Но явно на съдружно равнище са се съветвали и са взели решение, че гласоподавателите ще одобряват това като един позитивен знак за грижа към тях. Чисто политическо решение, което няма никаква експертна основа.

- Кой печели и кой губи от решението за мораториум. Движение за права и свободи да вземем за пример настояват, че това решение обслужва съответен корпоративен кръг. Какво е Вашето мнение по въпроса?

- Вижте, факт е, в случай че приказваме намерено, би трябвало да Ви кажа, че това решение не е обвързвано по никакъв метод със прекъсване на повишението на цените. Защото разновидността, в който то е препоръчано, в композиция с това, което се предлага - намаляването на Данък добавена стойност с 10%, това на практика значи 1.3% повишение на цената на електрическата енергия на контролирания пазар и единствено 3% на топлоенергия. Защо беше нужен този стрес на системата със прекъсване на решение на регулатора?

В това решение обаче има един текст, който явно касае ползите на групата на вложителите във възобновима сила. Тяхната колегия от 130 лева награда на месец, наградата ставаше 0, тъй като се вдигаше референтната цена от пазара "Ден напред " (цената на свободния пазар, на която купуват бизнесите бел. ред.).

По този метод наградата, която се получава като разлика сред тази в "Ден напред " и цената по дълготрайния контракт, ставаше 0 лева или – 3 лева Това притесняваше и е тормозило, явно, тази колегия и те с тяхното лоби са повлияли. Учуден съм от пасивността на "Демократична България ". Там има хора като Мартин Димитров, които постоянно са заявявали кардинални позиции по тези въпроси, а в този момент учудващо Мартин мълчи.

- Появи се информация в за това, че през вчерашния ден на борсата е излязъл Топлоелектрическа централа "Варна ", който кардинално не работи, само че през вчерашния ден са съумели и са сключили две много огромни покупко-продажби, макар че са затворени и с блокирани сметки, като купувачът е незнаен. Това естествена процедура ли е и по какъв начин Вие можете да обясните излизането им на пазара по този метод?

- Вижте това, че те са си намерили квота със относително на ниска цена газ, с който могат да произведат на конкурентна цена не би трябвало нас да ни тормози. Би трябвало да ни тормози, в случай че тяхната сила се изкупува на контролирания пазар (този за битовите консуматори бел. ред.).

Тогава към този момент тормози всички, които би трябвало да обяснят за какво скъпа сила се появява на контролирания пазар. А на свободния пазар, това че те са намерили някаква ниша, може би, някакъв покупател, който е бил в рецесия и е трябвало да купува по-скъпа, дебалансова сила, а е намерил релативна, по-евтина от Топлоелектрическа централа "Варна ", нас въобще не би трябвало да ни тормози.

- Смятате ли, че след приемането на ограниченията, мораториумът би трябвало да отпадане?

- Винаги съм го казвал, даже няколко пъти тези дни в други мои изявленията. Днес (вторник - бел. ред.) ще имаме среща с парламентарната група на "Има подобен народ ". Ние имаме нещо по-важно – имаме създаден съответен проект с дълбоки промени в нормативна база, законодателство, с което ще възстановяваме изискванията.

Ще създадем условия не за изземване на средства от разнообразни мощности, а за основаване на институционален ред за разпределяне на тези помощи т.е. критерии, правила и заявления.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР