“Цената на свинското месо на българския пазар се е покачила

...
“Цената на свинското месо на българския пазар се е покачила
Коментари Харесай

Поскъпването на свинското може да достигне 45 процента

“Цената на свинското месо на българския пазар се е покачила сред 25 и 30% за по-малко от месец, а до есента може да скочи с още 15% “, разяснява Румен Андреев, изпълнителен шеф на едно от най-големите предприятия за произвеждане и преправяне на свинско месо у нас.

Пред Българска национална телевизия той изясни, че поскъването е поради разпространяващата се болест от африканска чума по свинете в целия свят. Това води до повишение на цените и на международните пазари.

“Много е значимо да няма суматоха измежду популацията, с цел да не спадне потреблението. Другото, което е доста значимо да се разбере - неизбежно е повишаване на цените, което повишаване е обвързвано със събития, които се случват в целия свят, а освен в България. Китай като страна, която е максимален потребител на свинско месо, унищожи половината от поголовието си(от прасета)- те стартират да внасят доста месо от Европа, което ще повлияе върху цените “, сподели Андреев.

Той сподели, че в случай че не се вземат бързи и съответни ограничения, страната ни ще загуби един цялостен бранш.

“„ Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се усилваше.Така че доста е значимо да се вземат бързи и съответни ограничения, с цел да не загубим цялото свиневъдство в България “, изясни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР