Цената на щетите, нанесени от силното земетресение на Нова година,

...
Цената на щетите, нанесени от силното земетресение на Нова година,
Коментари Харесай

Щетите от катастрофата в Япония може струват 17 млрд. долара

Цената на вредите, нанесени от мощното земетресение на Нова година, при което починаха минимум 236 души в централната част на Япония, може да доближи 17,6 милиарда $, съобщи държавен чиновник, съобщи Агенция Франс Прес.

Земетресението с магнитуд 7,5 по Рихтер и последвалите го земетресения опустошиха елементи от префектура Ишикава на брега на Японско море, като сринаха здания, унищожиха пътища и провокираха огромен пожар.

Според държавна оценка вредите в Ишикава и два прилежащи района евентуално ще костват сред 7,4 милиарда и 17,6 милиарда $.

Служител на кабинета удостовери цифрите, които са изчислени въз основа на данни от предходни огромни трусове и докладвани на държавна икономическа среща на 25 януари.

Но даже и най-високата оценка е доста по-малка от вредите за 114,5 милиарда $, породени от земетресението и цунамито в Североизточна Япония през 2011 година

Това злополучие докара до гибелта на към 18 500 души или до изгубването им и провокира разтопяване на атомната централа във Фукушима - най-тежката нуклеарна повреда в света след Чернобил.

Властите разкриха подробни проекти за възобновяване на Ишикава, където снегът и мощно развалените пътища усложниха напъните за оказване на помощ след земетресението.

Те включват усъвършенствания в приютите за евакуирани лица, както и дотации за възобновяване на заводи и пристанища и привличане на туристи в региона.

Япония се намира на тихоокеанския " огнен пръстен " - дъга на интензивна сеизмична интензивност, която се простира през Югоизточна Азия и целия Тихоокеански басейн, осведоми БГНЕС.

Страната постоянно е наранена от трусове и има строги строителни разпореждания, които имат за цел да подсигуряват, че постройките могат да устоят на мощни земетресения.

Много от постройките обаче са остарели, изключително в бързо застаряващите общности в селските региони, като тези, които бяха най-силно наранени от новогодишното земетресение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР