Цената на петрола ще достигне 100 долара за барел още

...
Цената на петрола ще достигне 100 долара за барел още
Коментари Харесай

Goldman Sachs очаква $100 за петрола

Цената на петрола ще доближи 100 $ за барел още през тази година, като цената ще продължи да нараства и през идната 2023 година. Това е прогнозата на американската капиталова банка Goldman Sachs. В отчет за клиентите си банката показва, че чака повишаване на петрола поради " изненадващо огромен " недостиг в доставките и намаляващата мощност на ОПЕК и съдружниците на организацията. За повишаването ще способства и намаленият вкус за вложения в нефт поради прехода към зелената сила, предава CNN. До лятото наличностите на нефт на развитите стопански системи ще паднат до най-ниското си равнище от 2000 година насам, сочи прогнозата. Поради това Goldman Sachs чака цената на суровия нефт вид " Брент " да доближи 100 $ за барел през третото тримесечие на тази година, което е съществено покачване по отношение на миналата прогноза на банката за цена от 80 $ за барел. Институцията чака петролът " Брент " да нарастне до 105 $ през 2023 година, до момента в който предходната прогноза бе за 85 $ за барел. " Важно е, че не предвиждаме търговията с Brent над $100/барел заради мотив за привършване на петрола, защото шистовите запаси към момента са огромни и еластични ", пишат анализаторите на банката. Въпреки това от Goldman Sachs считат, че шистовият нефт " евентуално ще изисква все по-високи цени, като се има поради нежеланието да се влага в нефт по време на енергийния преход " и последователното привършване на шистовия потенциал с течение на времето.

" Фактът, че търсенето е доста мощно и по-конкретно маржовете при рафинериите не престават да са доста високи макар повишаването на суровия нефт, е преуспяващ знак. В Съединени американски щати настъпиха студове и се вижда скока при отоплението - цените са на 12 годишен връх. Смятам, че прогнозата за търсенето кара хората да са уверени, че най-лошото от коронавирус е в предишното, а евентуално омикрон не е толкоз тежък колкото се опасявахме. Отлично знаем, че предлагането изоставаше от търсенето от известно време, а запасите понижават. Няма останали непотребни запаси, тъй че щом хората се уверят в мощното търсене, ще забележим растеж на цените ", е прогнозата на Амрита Сен, шеф проучвания в Energy Aspects, пред Блумбърг.

Той разяснява и данните за производителите: " От известно време ние твърдим, че въпреки ОПЕК+ да прибавят 400 хиляди барела дневно към месечните квоти, действителното нарастване на производството е на половина на това количество. Ако разгледаме данните за декември и януари, то нарастването е даже още по-малко - едвам 150 хиляди барела на ден за всеки от тези месеци. Обичайните виновници - Нигерия, Ангола, а и други страни се затрудняват да поддържат производството поради липса на вложения. Ежемесечно виждаме продължаващ спад в производството. Дори в Русия то не пораства действително на месечна база. В момента можем да чакаме растеж в производството единствено от Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и Ирак ", споделя Сен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР