Цената на горивата ни е равна или по-добра от тази

...
Цената на горивата ни е равна или по-добра от тази
Коментари Харесай

Асен Василев: Лукойл Нефтохим плаща за пристанището колкот...

Цената на горивата ни е равна или по-добра от тази на всички други страни в Европа. Това съобщи съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков от Бургас.

" През 2011 година пристанището на “Росенец ” е обещано на концесия за 35 години за сумата от 1 милион лв.. В момента таксата е 1,5 милиона лв. на година ", добави Асен Василев.

" Това е единственото пристанище, на което може да бъде разтоварен нефт в страната. Виждате танкерите. Петрол в страната няма по какъв начин да влезе по различен метод. Един подобен танкер е сред 50 и 100 влакови композиции, което е безусловно невероятно.

Монополна точка за вход на нефт в страната е дадена на “Лукойл Нефтохим ”. Парите са що се касае за наема на три огромни магазина в МОЛ. Като длъжностен министър предходната година заварих един митничар на цялата тази територия.

Общо 7 митничари в пункта. На смени. По един митничар за цялата територия, без граничен надзор. Започнахме да поправяме това. Вече има същински митнически пункт, има граничен надзор. Има наблюдаване. Национална агенция за приходите влязоха да вършат проверки. Вследствие на това, след 15 години загуба, “Лукойл ” тази година заплати облага ", регистрира от своя страна Асен Василев.

 
  " Тук се разтоварва съветски нефт. Успяхме да се договорим с Европейската комисия по този начин, че цените в България да са доста по-ниски. Държавите, които употребяват съветски нефт, са България, Унгария, Чехия и частично Румъния. Средните цени за бензин А95 за предходната седмица са: за България - 3.06, Румъния - 3.17, Чехия - 3.18, Унгария - 3.21. Цените са сред 3 и 3.20 при едни и същи налози и акцизи.

В прилежаща Гърция, която не употребява съветски нефт, цените са 3.97. Всичко, което чуваме от ГЕРБ: за цената на петрола, за цената на бензина, са цялостни спекулации, в случай че не считаме, че и Орбан краде левче ", акцентира още той. 

От своя страна Кирил Петков уточни, че в Комисията за защита на конкуренцията работят единствено фрагменти на ГЕРБ. “Когато чуете Борисов да приказва за левче, питайте го по какъв начин ще вкара нефта, къде ще го преработва, къде ще го продава и за какво неговите хора в Комисия за защита на конкуренцията не вършат нищо във връзка цената?

Хубавата вест е, че все пак, българското държавно управление съумя да контракти дерогацията за българския нефт като една от двете страни в Европейски Съюз. Цената ни е равна или по-добра от всички други страни в Европа ", уточни той. 

Асен Василев смята, че съставът на Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да бъде изменен, с цел да влезе същинска конкуренция и да се разбие монополът върху складовете и входните точки на нефт в България. “Докато това не стане, няма по какъв начин да имаме в действителност конкурентен пазар ", изясни той.

" Бюджетът към 31 юли беше с 1,5 милиарда лв. остатък. Предполагам, че към август месец също ще е с остатък. Служебният министър на финансите е споделила, че макар остатъка, не може да се подсигурява, че няма да излезем на недостиг. Моят единствен въпрос е защо ще се похарчат тези спомагателни 12 милиарда, за които разбрах, че се е говорило. Може би, с цел да си купим на ниска цена съветски газ? ”, запита Василев. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР