Цената на газа у нас ще бъде по-ниска следващия месец,

...
Цената на газа у нас ще бъде по-ниска следващия месец,
Коментари Харесай

Природният газ ще поскъпне с 5%

Цената на газа у нас ще бъде по-ниска идващия месец, само че не с авансово предстоящите малко над 9% до 57,41 лв. за мегаватчас, а евентуално с към 5%. Това стана ясно през вчерашния ден на откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Причината е покачването на цената на природния газ на нидерландската борса TTF. На европейските пазари повлияха стачките на терминалите за полутечен газ на Chevron в Австралия, както и понижените добиви в Норвегия.
Своеобразна " котва " на цените обаче са цялостните газохранилища в Европа, които дават успокоение за зимния сезон. По данни на Gas Infrastructure Europe към 26 септември газохранилищата в Европа са запълнени над 95% от потенциала си и няма страна в Европейски Съюз, в която равнището да е под 90%. Това значи, че всички членове на общността са изпълнили своя ангажимент по силата на регламента на Брюксел за запасите от газ за зимния сезон към 1 ноември.
" Газохранилището в Чирен е цялостно до 96,2% от потенциала си, което е рекордно високо равнище в историята на оборудването ", разяснява ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
В стеснен брой страни има отблъскване на газ - да вземем за пример в Хърватия, където газохранилищата са цялостни до съвсем 98% от потенциала си. Като цяло нагнетяването продължава на фона на мекото време в края на септември.
Иванов означи още, че " Булгаргаз " е провел сполучливи договаряния с един от доставчиците си за октомври, които разрешават понижаване на цената на газа на фона на повишаването на европейските тържища. Председателят на регулатора не даде повече детайлности, само че предходния месец от компанията оповестиха, че водят договаряния с гръцкия търговец Mytilineos за понижаване на авансово декларираните количества поради свитото ползване.
В контракта за доставка с гръцката компания, подписан през предходната година, бяха включени по-големи количества, нужни за нагнетяването на " Чирен ", само че поради топлата зима " Булгаргаз " съвсем не използваше запасите от газ.
От обществения отчет на специалистите на КЕВР по отношение на импортираното ценово заявление е видно, че българската газова компания ще получи газ още от Азербайджан по дълготрайния контракт за доставка на тръбен газ, както и полутечен газ от Shell.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР