Цената на двегодишната ипотека с фиксирана лихва във Великобритания се

...
Цената на двегодишната ипотека с фиксирана лихва във Великобритания се
Коментари Харесай

Лихвите по ипотеките във Великобритания растат, но няма да има директна подкрепа за домакинствата

Цената на двегодишната ипотека с закрепена рента във Англия се увеличи над 6% в понеделник, а доходността на двегодишните държавни скъпи бумаги мина границата от 5% за първи път от 15 години, което усили натиска върху притежателите на жилища и държавното управление на Риши Сунак.

Цената на двегодишната ипотека с закрепена рента във Англия се увеличи над 6% в понеделник, а доходността на двегодишните държавни скъпи бумаги мина границата от 5% за първи път от 15 години, което усили натиска върху притежателите на жилища и държавното управление на Риши Сунак.

Разходите за ипотечни заеми набъбнаха внезапно през последната седмица преди предстоящото нарастване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка в четвъртък, оповестява Financial Times. По информация на доставчика на данни Moneyfacts междинната цена на двугодишна ипотека с закрепена рента се е повишила от 5.98% в петък до 6.01% в понеделник. Цената на петгодишната ипотека е повишена от 5.62% на 5.67%. Подобни нараствания съставляват все по-голямо предизвикателство за държавното управление на Риши Сунак, което към този момент се сблъсква с рецесията в издръжката на живота. Но в понеделник министър председателят отхвърли да предложи нова поддръжка на хората, които се борят да се оправят с по-високите ипотечни вноски.

" Знам паниката, която хората ще изпитват във връзка с лихвите по ипотечните заеми, ето за какво първият приоритет, който си сложих при започване на годината, беше да понижа на половина инфлацията, тъй като това е най-хубавият и най-съществен метод, по който можем да запазим разноските и лихвените проценти за хората ", сподели Сунак.
Реклама
Финансовият министър Джереми Хънт също изключи директна фискална поддръжка за притежателите на ипотечни заеми, като предизвести, че това ще докара до увеличение на заемите, което ще рефлектира в по-висока инфлация и лихвени проценти. Вместо това Хънт ще работи взаимно с банките, с цел да им помогне да " изпълнят отговорностите си ". Търси се метод да се подкрепят кредитополучателите, които срещат усложнения при изплащането на месечните суми по ипотеките си.

Майкъл Гоув, минстър по жилищното строителство, споделя, че министрите ще продължат да разискват поддръжка за семействата, поради предизвестия, че междинната годишна вноска за хора, чийто закрепен заем изтича през 2024 година, ще се вдигне с 2900 паунда. От самостоятелния тинк-танк The Resolution Foundation чакат към 1.6 млн. контракта за ипотечни заеми с закрепена рента да изтекат през 2024 година
Имотите леко поевтиняват
Саймън Геймън, създател и ръководещ сътрудник в имотната компания Knight Frank Finance, съобщи, че наклонността на имотния пазар е " извънредно неподходяща ".

Според данни от уеб страницата за парцели Rightmove междинната цена на жилище през юни е 373 812 паунда, с 82 паунда по-малко от предходния месец. Това е първият спад след петмесечен интервал на напредък.
Реклама
" Усеща се лек спад в междинните продажни цени на нови продавачи, което демонстрира, че закъснелият пролетен отскок бързо се е трансформирал в лятна застоялост ", споделя Тим Банистър, шеф в Rightmove.

Заради повишаването на лихвите по ипотеките огромните кредитори, измежду които HSBC, NatWest и Nationwide, бързо преоценяват или изтеглят предложения от пазара, до момента в който кредитополучателите бързат да обезпечат нужното финансиране.
Високата инфлация остава проблем
До момента обещанието на Сунак да понижи на половина инфлацията от двуцифрените равнища в края на предходната година не се сбъдва, тъй като през април цените са се покачили с 8.7%. Английската централна банка призна, че нейният стопански модел не е съумял да планува постоянството на инфлацията. Икономисти, интервюирани от Reuters, чакат базисната инфлация в Обединеното кралство - която изключва нестабилните цени на храните и силата - да остане висока на годишно ниво от 6.8% през май.

От тинк-танка The Resolution Foundation считат, че Англия има по-голям проблем с инфлацията от останалите развити страни. Според тях британската централна банка ще би трябвало да вдигне лихвите до съвсем 6% през идната година, когато ще има и парламентарни избори. Финансовата институция ще заседава в четвъртък и се чака да разгласи тринадесето поред повишаване на лихвата от актуалните 4.5%. Пвишение до 4.75% би било най-високото равнище на лихвата за последните 15 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР