Целта ни е през 2034 г. да имаме работещ 7

...
Целта ни е през 2034 г. да имаме работещ 7
Коментари Харесай

Mинистър Радев: Целта ни е през 2034 г. да имаме работещ 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Целта ни е през 2034 година да имаме работещ 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй ". Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев.

И добави, че е стартирана процедурата по правене на оценка на влияние на околната среда за блок 8 на АЕЦ „ Козлодуй ".

Министър Радев акцентира, че сега България продължава политиката на развиване на спомагателни генериращи потенциали и по-конкретно към този момент имаме устойчиви решения на Министерски съвет на графика за създаване на нов 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй ".

Енергийният министър се надява, че съдействието сред законодателната и изпълнителната власт би трябвало да даде устойчивата рамка едни планове да не останат на хартия, а да се случат действително.

„ Нашата цел е да имаме към 2034 година присъединена към мрежата и функционираща част към този момент от новите мощности, по-конкретно блок 7. И с един небосвод от две до три години, съгласно процедурите, които имаме да извървим и във връзка с блок 8 ", сподели той. Според него имаме преимуществото, че разполагаме с площадка, инфраструктура, само че и построяваме и планираме спомагателна инфраструктура за тази нова площадка 2, такава че тя да е подобаваща за два блока, а освен за блок 7.

Одобриха план на съглашение сред България и Съединени американски щати за съдействие в нуклеарната област

Избраната за момента технология е АР1000 на „ Уестингхаус ".

„ Това е продължение на старания, които поставяме и на междуправителствено равнище, сред държавните управления на Съединени американски щати и България. Последното решение на Министерски съвет от през днешния ден е решението на поддръжка за съгласуването на текста на междуправителственото съглашение. Съответно към този момент имам мандат за подписването на това съглашение. Надявам се това да стане в границите на идващия месец. Всички текстове са съгласувани и конкретизирани сред сътрудниците ", съобщи министър Радев.

Той уточни, че съглашението не се концентрира единствено върху избора на технологията, само че и разрешава едно по-широко съдействие в обмена на познания, опит и информация, развиване на фрагменти и спомагателни технологии. „ И нещо, което е доста значимо да развиваме взаимни планове за преправка и дълготрайно предпазване на високоактивни боклуци ", акцентира енергийният министър.

Той заяви, че има към този момент одобрен работен график, по който се движат. „ Очакваме до 2 февруари първите апликационни форми, с цел да успеем да създадем надлежно една къса листа с квалифицирани строители. Към тях има избрани условия за оборот и опит. Ще създадем избор на сътрудник и строител, тъй че към юни да сме в положение да оформим съглашение. Нашата цел е до лятото на идната година да приключим с инженеринг първа фаза и да имаме опцията да се придвижим към приемане на дефинитивно капиталово решение. След това ще възложим производството на оборудването с дълъг период на произвеждане. Надявам се, че точно това ще са поредицата от стъпки, които да създадат този развой необратим и изпълним в периодите, за които приказваме. Проектът е изпълним изрично ", акцентира министър Радев.

Той съобщи, че се работи доста интензивно по стратегия за различна преправка отвън Русия на отработеното изтощено нуклеарно гориво от блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй ".

Припомняме, че България има 50-годишен опит като благонадежден, предсказуем, сигурен оператор на нуклеарни мощности. Това не може да се подминава с лека ръка, тъй като е голям актив за България, който е обвързван с развиването на човешки запаси, фрагменти, нормативна уредба и други Този опит с изключение на всичко друго ни дава опцията да имаме разумен взор на процесите в областта на нуклеарните технологии и какво можем да чакаме като развиване в бъдеще.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР