Целта на новото управление е газовата връзка с Гърция да

...
Целта на новото управление е газовата връзка с Гърция да
Коментари Харесай

Месеци или години: ГЕРБ и управляващите спориха кой е виновен, че няма газова връзка с Гърция

Целта на новото ръководство е газовата връзка с Гърция да бъде въведена в употреба преди юли тази година, с цел да е подготвен преди идващия отоплителен сезон. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по време на чуване в Народното събрание за забавянето в строителството на интерконектора и предстоящото начисляването на неустойки по контракта за осъществяване. Изслушването беше инициирано от ГЕРБ и мина не без остри реплики и взаимни обвинявания сред някогашните и сегашните ръководещи кой носи виновността за забавянето. Партията на някогашния министър председател Бойко Борисов инициира два часа разискване по въпроса за газопровода, който се бави повече от 12 година,а в този момент пита за какво за 8 месеца, откакто не е на власт, не е подготвен.

" Поисках това чуване, тъй като последните месеци от ден на ден се приказва за повдигането на цената на природния газ. Вече сме 6 януари, а газовата връзка освен не работи, само че 50 километра от нея даже не са положени. Как по този начин планът се докара до 8 месеца забавяне? Каква цена би трябвало да платят българските жители, че интерконекторът не е приключен? По какъв метод ще бъде обезщетен българският бизнес? Въобще нямаше да приказваме за такава висока цена, в случай че договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година ", съобщи Жеко Станков от ГЕРБ.

" Недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби всеки божи ден. Кой печели - печелят тези, които заместват неналичията на количествата в България, така наречен различни снабдители, както и доставчиците, които доставят газ за страната от над 20 години. Всеки да си вади изводите за какво се бавят някои газови планове ", съобщи енергийният министър Александър Николов.

Липсата на газови връзки, които да свържат България с различни на съветските доставки пътища, се прояви през януари 2009 година, когато поради спор с Украйна Русия спря подаването и към България. Оттогава до през днешния ден интерконекторът, по който България чака да потече в цялост азерски газ, към момента не е издигнат, а крайният период за пуска - в началото до 2013 година, неведнъж е удължаван. Днешната полемика в Народното събрание протече на фона на растящи цени на горивото и невъзможността да бъде импортиран по-евтиният все още газ от Азербайджан.

Министърът акцентира, че поради забавянето на плана България ще упорства за обезщетения от страна на строителя - 90 хиляди евро на ден. По думите му е имало и искане за отсрочване на плана от страна на изпълнителя, държавното управление на България обаче не го е почело.

Министърът на енергетиката при последното ръководство на ГЕРБ Теменужка Петкова съобщи: " На няколко пъти споменахте моето име, като подписано от Теменужка Петкова, като че ли съм подписала някакви смъртни присъди на някого, а не това, което действително е направено, с цел да можем този план да ви го оставим във типа, в който е сега ", сподели тя.

Петкова упрекна двете служебни държавни управления на Румен Радев, че са имали единствено една задача: в границите на 8-те месеца от удължение на периода на контракта да бъде подготвен интерконекторът. " Не успяхте даже с това да се справите ", съобщи тя и добави: " По значимо за вас беше да се изчегърта ГЕРБ ".

 Теменужка Петкова
© Юлия Лазарова

Теменужка Петкова

" Ако този възторг на ГЕРБ беше вложен в плана, той щеше да бъде осъществен от дълго време ", отговори министър Николов. Той напомни, че преди май 2021 година на строителството на интерконектора са направени 7 визити от Бойко Борисов, единствено едно от които е с министъра на енергетиката. След май 2021 година министърът на енергетиката от служебното държавно управление посещава плана, а в границите на две седмици министър-председателят Кирил Петков се е срещал с премиера на Гърция. Насрочени са срещи с министъра на енергетиката на Гърция, както и с представители на компания " Авакс " за да се форсира построяването ", сподели Николов. Теменужка Петкова му отговори, че е била най-малко два пъти месечно на обекта, " не знам кой ви е правил тази информация " - обърна се тя към Николов. И попита каква е неустойката за просрочието, откакто договорът за строителството е изминал на 31 декември 2021 година

Ако този възторг на ГЕРБ беше вложен в плана, той щеше да бъде осъществен от дълго време.
 Александър Николов,
министър на енергетиката

Министърът на енергетиката й отговори, че писмото към компанията реализатор " Авакс " и плановата компания " Ай Си Джи Би " за искане начисляване на обезщетения и да няма последващо отсрочване е подписано от него и от вицепремиера Асен Василев. Предстои среща на борда на шефовете, на която ще бъде прегледано писмото.

Жечо Станков от ГЕРБ настоя, че за осем месеца служебното държавно управление е забавило в допълнение интерконектора. " Получихте подготвен план с готово финансиране ", сподели той. Колегата му Делян Добрев пък добави, че постоянно е имало политическа воля за построяването на гръцката газова връзка. Според него виновността за забавянето е в експертното управление на плановата компания.

 Рамадан Аталай
© Юлия Лазарова

Рамадан Аталай

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи попита дали ще се наложи в допълнение финансиране. Министърът на енергетиката отговори, че при промени в тази тенденция ще има деликатно разискване. " Самите разноски не са главната част, която следва да се следи, а общият механизъм на разноски, доходи и чисти изгоди за обществото ", разяснява той. Аталай сподели още, че планът е неверно планиран. " 12 години България и Гърция не могат да се оправят с един интерконектор ", съобщи той и прикани министъра да търси всички благоприятни условия за диверсификация.

Тошко Йорданов от " ИТН " запита дали има съзнателно закъснение. " За съответен бойкот не мисля, че имам право да приказвам ", отговори министърът.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия счита, че казусът се крие в метода на финансиране. Според него, в случай че през 2014 и 2018 година е било обезпечено по-бързото финансиране, е било допустимо планът да се осъществя до момента. (инвестицията е 240 млн. евро, част от които са от бюджета на Европейския съюз и са отпуснати с утвърждението на Европейската комисия, а друга част е национално съфинансиране.)

Според Мартин Димитров от " Демократична България " държавното управление би трябвало да работи за това да подсигурява най-изгодните цени за страната. Той сподели, че плановата компания би трябвало да поеме явен ангажимент да не се отсрочва планът след юли.

Според водача на " Възраждане " Костадин Костадин става дума за " чудовищни загуби и безхаберие ".

По време на дебата беше наранена и тематиката за доставките на азерски газ. По думите на Николов, в случай че договорът с Азербайджан е бил изпълнен, това е щяло да смекчи обстановката в енергетиката предвид на пазарните динамичности и " ценовия потрес на КЕВР ".



Проектът се осъществя от смесено капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД, с акционери Българският енергиен холдинг ЕАД (50%) и гръцкото капиталово сдружение IGI Poseidon (50%), в което акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия. Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. За момента отчасти газ от Азербайджан постъпва в българската газопреносна система посредством връзката Сидирокастро- Кулата, само че количествата са доста по-малки от контрактуваните 1 милиарда куб. м газ годишно. Пи калкулации на енергийния министър загубите за България от неосъществения газов интерконектор с Гърция могат да доближат 1.5 млн. лева на ден
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР