Целта на единия законопроект на правителството е намаляване на размера

...
Целта на единия законопроект на правителството е намаляване на размера
Коментари Харесай

7 проекта за промени в Наказателния кодекс прие НС, шефът на правната комисия не иска кръпки

Целта на единия законопроект на държавното управление е понижаване на размера на санкциите при засегнатост и клюка, както и анулация на по-тежко наказуемия състав, когато те са ориентирани към длъжностни лица. С другия законопроект се цели наказателно гонене на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство - посредством построяването и поддържането на уеб сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн замяна на пиратско наличие и други действия.

Една част от признатите на първо четене промени са свързани с " войната по пътищата " и целят повишение на наказванията и въвеждане на нови за предварителна защита. 

От 15 до 20 години затвор грозят водачите, които убият човек на пътя и са дрогирани или с над 2 промила алкохол в кръвта. За каращите с по-малко промили остава настоящето състояние. Освен пандиза е планувана и конфискация на транспортното средство. Същото наказване грози и водачите, които убият човек, до момента в който карат с повече от 50 км/ч над ограничаването.

Промените, входирани от Българска социалистическа партия, плануват конфискуване на автомобила на всеки с съществуване на алкохол в кръвта над 1,2 промила или след приложимост на опиати. Ще се конфискува и когато с транспортното средство е породена гибел на едно или повече лица, даже когато колата не е благосъстоятелност на водача.

Други засягат наказванията за трафик на мигранти. Сред утвърдените законопроекти и има и подобен, който цели отбрана живота и здравето на животните посредством завишаване на наказванията на този вид закононарушения предвид на честите прояви на свирепост към животни.

Председателят на правната комисия Стою Стоев разгласи, че не е последовател Наказателен кодекс да бъде " кърпен ", а би било по-добре да се изготви напълно нов. Призова за работна група с всички заинтригувани институции, с цел да може да бъде реализиран общ консенсус по какъв начин да бъде придвижена наказателната политика на страната в бъдеще.

Противоконституционно е лишаване на моторно транспортно средство (МПС), когато не е благосъстоятелност на причинителя, разяснява Петър Кьосев от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ).

Отнемането на частна благосъстоятелност е неизкоренимо в идеологията на Българска социалистическа партия, разяснява ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов. Между двете четения те ще създадат оферти в посока да се поправят концепциите на Българска социалистическа партия. Вдигането на наказванията не е предварителна защита, предизвести той.

Не е комунизъм, а професионализъм, отвърна Корнелия Нинова ( " Българска социалистическа партия за България " ). Тя напомни оферти от съдии и следователи при скорост 50 км над позволената да се лишава автомобил, конфискуване на кола - при шофиране с над 1.2 промила алкохол в кръвта. Тя предложи тридневен период за оферти сред двете четения.

Правосъдният министър Крум Зарков уточни, че в законопроекта на Министерски съвет има въпроси, които засягат обидата и клеветата, и други - расизма и ксенофобията. Става дума за закононарушение като похищение, опозоряване на набожен храм, това са тежки закононарушения, с цел да калесвате, че желаеме да се отнеме на някого думата, отговори той на думи на Костадин Костадинов от " Възраждане ".

Това тук сега дава една необятна опция за тълкувания на най-различни типове закононарушения, които може да направи един прокурор, отговори Костадин Костадинов. Не бива да стигаме до всеобщата полуда, в която е " потопено " американското общество, където има " позитивна дискриминация ", счита той.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС предложи сред двете четения по-подробно да бъдат изброени закононарушенията от ненавист.

Изправени сме пред един риск - " когато си чук, множеството проблеми ти наподобяват като гвоздей ", разяснява опитите за промени в Наказателен кодекс сътрудника му Любен Дилов. Може би би трябвало да помислим съществено дали паралелно с измененията в Наказателен кодекс, не би трябвало да променим и закона за образованието, предложи той.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР