Целият свят е шокиран и възмутен от екзекуцията на иранския

...
Целият свят е шокиран и възмутен от екзекуцията на иранския
Коментари Харесай

Светът в шок от екзекуцията на шампион по борба

Целият свят е шокиран и засегнат от изтезанието на иранския герой Навид Ахфкари. Той получи смъртна присъда, която през вчерашния ден беше изпълнена в пандиза, макар че куп държавници и интернационалните организации желаеха анулация на варварския акт.

 Международният олимпийски комитет съобщи, че е шокиран от новината за осъществяването на смъртната присъда на иранския герой, съобщи ДПА.  " Екзекуцията на Навид Афкари в Иран е доста тъжна вест. МОК е шокиран от това известие ", се споделя в изказването, оповестено през вчерашния ден.

27-годишният спортист беше екзекутиран през вчерашния ден в пандиза " Аделабад " в южния ирански град Шираз. Случаят на бореца притегли внимание в обществените мрежи.

Властите упрекнаха наказания, че по време на митингите в града преди две години е намушкал смъртоносно с нож охранител във водоснабдителна компания в Шираз. Публикувани бяха и самопризнанията му, само че фамилията му и правозащитни организации обявиха, че те са били изтръгнати посредством мъчения.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо съобщи, че " осъществената от иранския режим екзекуция на Навид Афкари е ужасна и жестока " и Съединени американски щати уверено я осъждат. В Туитър през вчерашния ден Помпейо написа, че " това е скандално посягане против човешкото достолепие, даже съгласно печално известните критерии на този режим ".

  " Иранците не могат да бъдат накарани да замълчат ", предизвести Помпейо и увери, че животът и гибелта на Афкари " няма да бъдат забравени ".

За Афкари се застъпи и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който прикани иранските управляващи да не привеждат смъртната присъда в осъществяване. Според Тръмп цялата виновност на бореца " се заключава в това, че е взел участие в антиправителствена улична проява ".

В Иран и по света се надигна акция за прекъсване на осъществяването на присъдата против Афкари. Той бе подсилен и от намиращата се също в пандиза адвокатка правозащитничка Насрин Сотоудех, която към този момент от съвсем месец е в гладна стачка поради изискванията в техеранския затвор " Евин ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР