Целият месец август в Иран е необичайно горещ: трудно е

...
Целият месец август в Иран е необичайно горещ: трудно е
Коментари Харесай

Топлинният индекс в Иран достигна 80°C, регионът може да стане непригоден за живеене

Целият месец август в Иран е извънредно парещ: мъчно е освен да се стои навън, само че и да се диша. Това събитие се дължи на стоплянето на водите на Персийския залив, които са повода за високата мокрота на въздуха. В провинция Хузестан към този момент е оповестена двуседмична промишлена почивка. Ако актуалната климатична наклонност се резервира, районът на Персийския залив в напълно недалечно бъдеще рискува да стане ненаселен.

Температурата на водата в Персийския залив стигна 36,4°C, което докара до необикновена жега и мокрота в района. Комбинацията от последните направи живота в Иран нетърпим: топлинният показател на въздуха в страната доближи 80°С. При такива условия хората могат да живеят навън единствено няколко часа.

Топлинният показател е смесен индикатор, който регистрира температурата и влажността на въздуха, с цел да дефинира какъв брой горещо се усеща организмът ни. Той се разграничава от естествения температурен показател, защото регистрира въздействието на влажността върху чувството за топлота. По този метод високите стойности на топлинния показател демонстрират, че топлината може да се усети доста по-силно, в сравнение с демонстрира естествената температура на въздуха.

По крайбрежието на Иран във вторник топлинният показател доближи рекордните 80° по Целзий, което надвишава границите на способността на човешкия организъм да се приспособява към температурата на околната среда. През миналите няколко седмици топлинните показатели в района постоянно надхвърляха 60°, а нощите не донесоха предстоящото облекчение. Големи градове като Абу Даби в Обединените арабски емирства и столицата на Кувейт поддържат топлинни показатели към 48° след залез слънце.

Необичайните горещини не са нещо извънредно за региона, само че те се ускоряват от световното стопляне. През последните дни температурата на повърхността на водите в Персийския залив се е повишила до 36,4°С. Според сателитните данни това е най-високата стойност за последните 20 години. Подобна обстановка се следи във Флорида и в доста други крайбрежни региони. Океаните, като се изключи охлаждащия се Тихия океан, са се затоплили до рекордно високи стойности.

Но това лято включваше извънредно продължителни интервали на горещо време в Близкия изток, защото зоните с високо налягане – известни като топлинни куполи – се разпростряха в района от Северна Африка през Южна Европа и Южна Азия.

Основният пристанищен град Бушер, на към 150 благи нагоре по брега от Асалуе и дом на противоречивата нуклеарна стратегия на Иран, претърпя извънредно продължителни интервали на рискови горещини тази година. Данните, обработени от Iowa Environmental Mesonet, демонстрират, че несъразмерните топлинни показатели от 118 до 128 градуса са се случвали от два до три пъти по-често от естественото.

В началото на август в иранската провинция Хузестан беше оповестена двуседмична почивка заради продължителни температури от 48-50°. Южният иракски град Басра също доста се нагорещи. В Ахваз, Иран, температурите се покачиха до над 55°, надминавайки азиатския връх от 54°, регистриран през 2017 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР