Цели 1240 различни санкции е наложил ЕС на Русия от

...
Цели 1240 различни санкции е наложил ЕС на Русия от
Коментари Харесай

Без руски уран за атомните централи в ЕС?

Цели 1240 разнообразни наказания е наложил Европейски Съюз на Русия от началото на войната против Украйна. Списъкът на неразрешените артикули е дълъг – от въглища и нефт до хайвер. Освен това бяха замразени персонални активи на олигарси и валутни активи на Руската централна банка за няколкостотин милиарда евро. Общо 10 пакета със наказания са наложили европейците на Русия до момента, напомня АРД.

Но това, което и до през днешния ден не попада в забранителните описи, е уранът. Русия продължава да го изнася в страните от Европейски Съюз, а приходите от тази доходна търговия пълнят касите на Кремъл, показва по-нататък немското издание. Но за това не е отговорна Русия: няколко страни членки на Европейски Съюз държат да купуват точно съветски уран, съветски горивни детайли и съветски нуклеарни технологии за своите атомни електроцентрали. Германският министър на стопанската система Роберт Хабек в този момент е решен да промени това.

Вносът на съветски уран може да бъде преустановен след временен интервал

" Украинците желаят уранът от Русия да бъде глобен ", съобщи Хабек в изявление за „ Дойчландрадио “ след визитата си в Киев при започване на април. Той счита, че това е належащо, защото съветската страна печели доста пари от търговията с уран. Хабек знае, че вносът на съветски уран не може да бъде преустановен неотложно, само че е уверен, че това би могло да стане след временен интервал от шест до девет месеца.

Берлин упорства покупко-продажбите с съветската атомна промишленост да бъдат включени в идващия лист със наказания на Европейски Съюз. Защото всички към този момент се убедиха, че Русия употребява силата като средство за напън над разнообразни страни. Предложението на Германия би трябвало да бъде разисквано първо от посланиците на 27-те страни членки на общността, а още занапред е ясно, че постигането на единодушие няма да е елементарно, изключително като се знае, че някои страни, след които и България, имат остарели руски нуклеарни централи и не могат да спрат съдействието си с съветския държавен тръст Росатом.

Има опция на съветския уран

През 2021 година единствено 20% от импортирания в Европейски Съюз уран е бил съветски, други 24% са били от Казахстан и Узбекистан, които обаче са под съветско въздействие. Експертите въпреки всичко са безапелационни, че има опция на съветския уран – да вземем за пример импорт от Канада, Австралия или ЮАР, въпреки и на по-високи цени. Същото се отнася и за обогатения уран, при който Русия държи 1/3 от международния пазар, твърди енергийният специалист Майкъл Шнайдер, представен от АРД.

Сериозна взаимозависимост от Русия при горивните детайли

Затова пък при горивните детайли за атомни електроцентрали зависимостта от Русия е доста сериозна, показва специалистът. В пет източноевропейски страни има общо 15 нуклеарни централи от руски вид, които могат да работят единствено с съветско нуклеарно гориво. „ А това без никакво подозрение съставлява голяма взаимозависимост от Русия “, споделя Шнайдер.

Същевременно той показва, че съпротивата против проектите на Германия за преустановяване на вноса на съветски уран не идва от Източна Европа, а от друго място: „ Франция има доста аргументи да е срещу налагането на такива наказания против Русия “, твърди специалистът.

Защо Франция би била срещу ограниченията

През декември 2021 година „ Фраматом “ - дъщерното сдружение на френската EDF, най-големия оператор на атомни електроцентрали в света - подписа дълготрайно стратегическо съглашение с съветската държавна корпорация Росатом. В началото на 2022 година президентът Макрон предложи на Росатом да придобие дял от 20% в собствеността на сдружението, което създава специфични турбини за атомните електроцентрали във Франция. Ако съдействието в нуклеарната област залегне в новия пакт от наказания против Русия, това ще значи Франция да загуби на практика единствения си пазар за продажба на своите турбини, показва още Майкъл Шнайдер.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР