Църквата я заклеймяваВ Сърбия готвят законопроект, с който да легализират

...
Църквата я заклеймяваВ Сърбия готвят законопроект, с който да легализират
Коментари Харесай

Сърбия легализира евтаназията

Църквата я жигосва
В Сърбия готвят законопроект, с който да легализират евтаназията. Ако той бъде утвърден, западната ни съседка ще се трансформира в първата страна от Балканския полуостров, която да я разреши със закон.

Темата е извънредно противоречива в доста страни по света, а тези, в които е легално, се броят на пръсти. В страни като Турция да вземем за пример освен не е разрешена, а е и строго неразрешена.

Доброволното лишаване на човешки живот за да се понижат неговите страдания и премеждия е разрешено в няколко европейски страни, измежду които Швейцария, Белгия, Люксембург и други.

Позицията на църквата по въпроса продължава да е все по този начин ясна. Религиозната институция жигосва евтаназията и асистираното ликвидиране. Дискусията по въпроса продължава да тече в доста европейски страни.

Откритата и много яростна полемика за евтаназията се дължи на тънката граница сред вярно и погрешно. Моралният въпрос за това дали би трябвало да се помогне на някой, който страда от тежко и неизлечимо заболяване, да отнеме живота си и да постави завършек на тъгите си продължава да тормози доста психолози и светила в областта на правото, а и медицината, а доста от доводите касаят и самата Хипократова клетва. 

Дебатът в Сърбия стартира преди към две години. В държавната комисия за правенето на този кодекс се реши, че в последната версия на предварителния план може да има наредба за опцията хора, страдащи от тежки и неизлечими заболявания, да сложат завършек на живота си по заслужен метод. Решението за евтаназия ще се вземе от тях или със единодушието на техните близки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР