Църквата винаги е имала място при военните. И сега повечето

...
Църквата винаги е имала място при военните. И сега повечето
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Всеки, който стъпва в българската армия знае, че има три мисии

Църквата постоянно е имала място при военните. И в този момент множеството армии имат свои свещеници в контингентите, облечени във военни униформи. Имах щастието да се срещна с такива хора в Афганистан, където свещеникът беше една от най-популярните персони в испанската база. С него можеше да се беседва на всевъзможни тематики, беше и като психотерапевт и ментор за бойците. Това сподели ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Военномедицинска академия.

В българската история в армията постоянно е имало свещеници, само че в този момент даже и не се плануват такива, разясни лекарят.

Ген. Мутафчийски описа, че е имал среща с митрополит Поликарп, който е акредитиран от Светия синод да дава отговор за армията. Целта на диалога е била да се поеме самодейност за възобновяване на духовенството в църквата, разясни професорът.

Ген. Мутафчийски сподели, че „ вярата дава различен светоглед, тя оказва помощ индивида да запази своята човещина “. Той разясни, че тъкмо заради тази причина свещеничеството има място в армията. Проф. Мутафчийски добави, че когато човек е в стрес постоянно има потребност от нравствен лидер.

Професорът описа в ефира на Нова Нюз за атентата в Кербала, в който починаха 6 български военнослужещи, а близо 60 бяха ранени. Той отива на терен незабавно след трагичния случай, с цел да помогне на потърпевшите да бъдат евакуирани. Лекарят показа, че тогава е схванал, че в България няма задоволително положителни знания за взривната контузия и заради тази причина стартира да написа и първата си дисертация. Той подсети и за атентата в Сарафово. „ Трябва да бъдем подготвени с отговора на сходни провокации “, съобщи Мутафчийски.

„ Професията боен доктор е изпълнена с доста провокации, изключително при задачи зад граница и в смутни страни като Афганистан, Мали, Ирак. Там постоянно може да се наложи военният доктор да бъде и войник и доктор. Изисква се самообладание, добра подготовка, бърза реакция, с цел да може да бъдеш потребен “, описа ръководителят на ВМА.

Той изясни, че такава тежка задача е била тази в Мали, която е била планувана за шест месеца, само че е траяла 10 години. Мутафчийски добави, че 133 медицински лица са били в страната по време на задачата. В Афганистан българският контингент е бил 10 години неотменна част от испанската военнополева болница. Проф. Мутафчийски уточни, че тези задачи са скъп опит за българските офицери.

„ Всеки, който стъпва в българската войска знае, че има три задачи. Едната е да пази отечеството. Другата е да оказва помощ на популацията при бедствия и повреди. Третата задача е тази зад граница. Тук не става дума за печалбарство “, съобщи той.

Проф. Мутафчийски описа, че преди две години е приключил първият випуск военни сестри, които към този момент са натрупали опит и по лично предпочитание са се присъединили в задачи. Той добави, че американските им сътрудници по време на взаимно образование са били доста впечатлени от българските военни медици.

На въпроса дали българите сме научили уроците си от пандемията от COVID-19 и атентата в Сарафово той сподели, че мъчно би могъл да даде еднопосочен отговор. „ По отношение на ВМА си научихме уроците. Затова обновяваме инфекциозните лечебни заведения в Сливен и София “, сподели той. Генералът добави, че в народен мащаб уроците по-скоро не са научени. „ Дали научихме уроците си от атентата в Сарафово щях да кажа „ да “, в случай че бях видял в учебниците да се преподава какво значи проваляне от терористичен акт и по какъв начин би трябвало да се работи. Това не го виждам “, съобщи той. „ Във ВМА и в Медицинския университет във Варна вършим такива образования, добави Мутафчийски. Лекарят сподели, че умишлено се бяга от тематиката и по двата случай, само че военните медици се готвят и за най-лошото, което може да се случи. Той счита, че би трябвало да има повече интензивност от страна на страната.

„ ВМА е модел за избрани посоки в здравната промяна. Например, основаването на тренинг-центъра, който имитира бойни условия можем да бъдем потребни на всички. Обучили сме над 500 души, от които 230 са бойни санитари, 18 парамедици, а всички останали са цивилни - свързани с военно разузнаване, със службата за отбрана на очевидци, с Академията на Министерство на вътрешните работи и други “, разясни Мутафчийски.

Генералът съобщи, че ВМА няма задължения от 1 януари 2018 година. „ Нямаме нито просрочени, нито настоящи, нито към банки “, добави той. Лекарят сподели, че поддържат и действия, които не са свързани с облага. „ ВМА включва седем лечебни заведения. Те са част от въоръжените сили “, изясни той.

„ В резултат на тристранен контракт сред Военноморското учебно заведение във Варна, Медицинския университет – Варна и ВМА се започва стратегия за образование на военни лекари и военномедицински сестри. По тази стратегия имаме към този момент 113 настоящи курсанти и 17 приключили лейтенанти. Първият випуск приключи тази година. Това е стратегия, която би трябвало да даде добър резултат с наваксването на фрагменти през 2032 година “, описа проф. Мутафчийски. Той уточни, че би трябвало да се залага на устойчиви, дълготрайни планове. „ Когато приказвам с курсантите, в никакъв случай не сме говорили за това какъв брой пари ще взимат. Говорим за тяхната опция да се образоват напълно на наша прехрана. Даваме им явен, кариерен път като офицери. Какво следва в развиването им като лекари. Даваме им ясна визия какво следва в академичното им развиване. Това е основната мотивация. Те виждат по какъв начин се обновява ВМА “, описа проф. Мутафчийски.

Лекраят описа повече за роботизираната хирургия. 

На финала на диалога ген. Мутафчийски сподели, че думата на ВМА за 2024 година ще бъде „ триумф “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР