Църквата почита свети апостол Тома. Православната църква почита свети Тома.

...
Църквата почита свети апостол Тома. Православната църква почита свети Тома.
Коментари Харесай

Църквата почита свети апостол Тома

Църквата уважава свети деятел Тома. Православната черква уважава свети Тома . Той е един от апостолите на  Исус Христос .

Апостол Тома не повярвал на разказите за възкресение Христово, до момента в който не видял със личните си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата на Спасителя. Изразът  Тома Неверни  е станал нарицателен за мнителен човек.

Апостол Тома е проповядвал в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той правил чудеса, изцелявал недъзи и по този начин доста хора се обръщали към Христовата религия. Св. Тома покръстил царицата и сестра ѝ, поради което ядосаният цар го затворил в тюрма, подложил го на страшни мъчения, само че светецът постоянно оставал незасегнат.

Накрая бойците го умъртвили пред погледа на голям брой негови възпитаници и по този начин св. Тома приключил живота си. Скоро даже и жестокият цар приел християнството.

Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Тъй като деятел Тома бил умел строител, на множеството икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Затова 6 октомври се приема за патронен  празник на архитектите, зидарите и строителите.

Имен ден честват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томислав.

Новият пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия

 

Църквата уважава свети деятел Тома

# исус христос

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР