Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж пристигна в Австралия в сряда, след

...
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж пристигна в Австралия в сряда, след
Коментари Харесай

Асандж се прибра в Австралия като свободен гражданин и прегърна жена си

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж дойде в Австралия в сряда,  след като се призна за отговорен в нарушение на американския закон за шпионаж в договорка, която го освободи от 14-годишна правосъдна борба, предава " Ройтерс ".

Асандж слезе от частен аероплан на летището в Канбера малко след 19:30 ч. локално време, като помаха на чакащите медии и аплодиращи поддръжници, преди буйно да целуне брачната половинка си Стела и да я вдигне от земята. Той прегърна татко си, преди да влезе в постройката на терминала с юридическия си екип.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе , който от години лобира за освобождението на Асандж, сподели, че е разговарял с него по телефона , откакто самолетът му кацна.

" Имах доста топъл диалог с него довечера, той беше доста великодушен в похвалите си за напъните на австралийското държавно управление ", сподели Албанезе на конференция.

" Австралийското държавно управление се застъпва за австралийските жители, това вършим ние. "

Пристигането на Асандж поставя завършек на сагата , в която той прекарва повече от затвор с висока степен на сигурност и седем години в леговище в, борейки се с екстрадиция в Швеция по и в Съединени американски щати, където е изправен пред.

Тези обвинявания произтичат от материал, оповестен от WikiLeaks през 2010 година, който съдържа стотици хиляди класифицирани американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - един от най-големите пробиви в сигурността на Съединени американски щати.

По време на тричасово чуване, извършено по-рано на територията на Съединени американски щати Сайпан, Асандж по едно престъпно обвиняване за скрит план за приемане и откриване на секретни документи на националната защита, само че сподели, че е вярвал, че Първата корекция на конституцията на Съединени американски щати, която пази свободата на словото, пази сходни действия.

" Работейки като публицист, насърчих източника си да даде информация , за която се знаеше, че е класифицирана, с цел да я обявявам ", сподели той пред съда.

" Вярвах, че Първата корекция пази тази активност , само че одобрявам, че това е... нарушаване на статута на шпионажа. "

Главният областен арбитър на Съединени американски щати Рамона В. Манглона одобри признанието му за отговорен , като означи, че държавното управление на Съединени американски щати е показало, че няма персонална жертва от дейностите на Асандж.

Тя пожела цветущ рожден ден на Асандж, който на 3 юли навършва 53 години , до момента в който го освобождаваше от присъдата, която се смята за излежана след престоя му в английски затвор.

Докато държавното управление на Съединени американски щати осъди дейностите на Асандж като неблагоразумие , което излага американски сътрудници на риск от пострадване, неговите поддръжници го приветстваха като воин за насърчаването на свободата на словото и разкриването на военни закононарушения.

" Ние твърдо имаме вяра, че господин Асандж в никакъв случай не е трябвало да бъде упрекнат по Закона за шпионажа  за това че взе участие в едно упражнение, което публицистите правят всеки ден ", сподели американският му юрист Бари Полак пред кореспонденти пред съда.

Той сподели, че работата на WikiLeaks ще продължи.

Британският и австралийският юрист на Асандж Дженифър Робинсън благодари на австралийското държавно управление, че е осигурило освобождението на Асандж. Баща му Джон Шиптън сподели пред Ройтерс, че е изпитал облекчение.

" Това, че Джулиан може да се прибере вкъщи в Австралия и да вижда фамилията си постоянно и да прави елементарните неща от живота, е богатство " , сподели Шиптън в Канбера, където чакаше сина си.

" Красотата на елементарното е същността на живота. "
 Робърт Ф. Кенеди-младши: Съединени американски щати нанесоха огромен удар върху свободата на пресата
Робърт Ф. Кенеди-младши: Съединени американски щати нанесоха огромен удар върху свободата на пресата

Асандж слага въпроси
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР