Църквата почита днес Св. Харалампий Чудотворец, покровител на меда и

...
Църквата почита днес Св. Харалампий Чудотворец, покровител на меда и
Коментари Харесай

Църквата почита днес Св. Харалампий Чудотворец, покровител на меда и пчеларите 



Църквата уважава през днешния ден Св. Харалампий Чудотворец, настойник на меда и пчеларите
На 10 февруари Българската православна черква уважава паметта на Св. Харалампий Чудотворец, свещеник Магнезийски.

Празникът е един от последните в зимния празничен цикъл в българската национална традиция.

Свещеномъченикът Харалампий потърпевш при започване на III век по времето на римския император Септимий Север (196-210 г.).

Светецът бил християнски свещеник в град Магнезия, в югозападната част на Мала Азия. Без да се опасява от гонението на известния с жестокостта си император Септимий, свещеник Харалампий самоуверено проповядвал същинския Бог и пратения от Него Спасител Иисус Христос, като се стараел да отвърне хората от поклонение на идолите.

Той говорел: - Онези, които се покланят на идоли, предават душата си на гибел. А Иисус Христос посредством пророците и апостолите ни демонстрира пътя към безконечния живот, с цел да не вършим каузи, които носят на душата безконечна крах.

Езическите управляващи заловили светия eпископ, който към този момент бил в напреднала възраст, и го довели при шефа на град Магнезия Лукиан.

Той дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът уверено отказал да се отхвърли от вярата си в Иисус Христос и тогава го предали на страшни изтезания. Старецът с самообладание и геройство понасял страданията. Много езичници, които били очевидци на изумителната неотстъпчивост на християнския духовник и на чудесните прояви на Божията мощ, повярвали в Христос. Те почнали да славят същинския Бог и мнозина от тях били убити, като че ли са нарушители.

Накрая и свещеник Харалампий бил наказан на гибел.

Когато го завели на мястото на наказването, светецът вдигнал ръцете си към небето и се помолил на Бог за всички хора - да им даде телесно здраве и душевно избавление. " Господи, казвал той в молитвата си, Ти знаеш, че индивидите са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята берекет над всички! ". След тая молитва светият дъртак умрял, преди палачът да спусне меча си върху него.

Светият свещеномъченик Харалампий потърпевш за вярата си в Христос в 202 година, на 113-годишна възраст.

Днес Православната черква уважава и св. мъченица Валентина.

Тази благочестива госпожица е живяла в покрайнините на Кесария Палестинска. Св. Валентина станала жертва на гоненията против християните през 308 година при римския император Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.)

Когато мъчителите се пробвали да я накарат принудително да направи приношение в езически храм, тя хвърлила камък върху жертвеника и се обърнал с тил към горящия на него огън. Заради тази постъпка езичниците я обезглавили. На латински името Валентина значи мощна.

На 10 февруари имен ден честват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валя.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР