Църквата почита днес Св. ап. Тимотей, Прпмчк Анастасий Перски, Св.

...
Църквата почита днес Св. ап. Тимотей, Прпмчк Анастасий Перски, Св.
Коментари Харесай

Анастас празнува имен ден днес

Църквата уважава през днешния ден Св. ап. Тимотей, Прпмчк Анастасий Перски, Св. свщмчк Петър, еп. Български, и Св. мчк. Сионий Български. Имен ден чества Анастас.

Св. ап. Тимотей бил отдаден в християнството от ап. Павел. Той станал и първият свещеник в Ефес. Тимотей бил убит от тълпата, тъй като изобличил езическото шествие за безсрамните му дейности по време на Артемидините тържества. Светите му мощи били положени в храма “Св. апостоли ” дружно с тези на св. Лука и св. Андрей Първозвани, а след това отнесени в Италия.

В мирския си живот Анастасий се наричал Магундат и бил наследник на персийски маг. Той решил да реализира фантазията си и да замине за Палестина и скоро се озовал в Йерусалим. Тук постъпил на работа при един христолюбив златар, който го завел при духовник Илия от храма " Свето Възкресение " (Храм Гроб Господен). За младежа разбрал и йерусалимския патриарх Модест, който го кръстил, и след свалянето на бялата кръщелна дреха на осмия ден го поверил на един благоверен дъртак от йерусалимските манастири. Голямо било неговото старание. Той се научил да чете от свещените книги на гръцки и по този начин безупречно изпълнявал всичките си отшелнически отговорности като послушник, че старецът го постригал за духовник и му дал името Анастасий.

Когато подсилен задоволително в духовното си издигане и неговият дъртак се убедил в искреността на желанията му, Анастасий получил най-накрая благословия да отиде на страдалчески героизъм. По това време Палестина се намирала под персийска власт. Скоро по-късно той бил арестуван под стража в Кесария Палестинска и разпитван в преторията пред персийския шеф. Изтезаван на два пъти, хвърлян в тюрма и изкарван да носи камъни, окован във вериги, Анастасий водил дълги разногласия и произнасял защитни речи пред мъчителите си за вярата.

Многократно непреодолим и пребиван, смелият изповедник бил пуснат да посети празничното свещенодействие по ходатайството на изтъкнат жрец. С огромна наслада християните посрещнали почтения старадалец и целували със сълзи неговите тежки вериги. В уреченото време той още веднъж бил върнат в тъмницата, с цел да бъде изпратен на съд пред самия Хорзой в Персия. Тук бил подложен на нови жестоки мъчения. В тежко положение го отнесли в тъмницата. Тъмничният надзирател бил скришен християнин и доста се грижил да облекчава участта на своите измъчвани едноверци. По заповед на царя Анастасий бил подложен на другия ден на нови изтезания. Разярен от непобедимото геройство на своя бивш войник, Хорзой заповядал да го удавят на другия ден дружно със седемдесет негови приятели. 

Оставили телата на удавените мъченици да бъдат раздрани от зли кучета, само че нито едно не се докоснало до тялото на св. Анастасий. Строги бойци пазили, да не би някой християнин да вземе тялото му. 

Св. Анастасий Перски умрял в 628 година. По-късно неговите св. мощи били пренесени в Йерусалим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР