Църквата отбелязва деня на светиите Адриан и Наталия.Свети Адриан живял

...
Църквата отбелязва деня на светиите Адриан и Наталия.Свети Адриан живял
Коментари Харесай

Църквата почита светците Адриан и Наталия

Църквата отбелязва деня на светиите Адриан и Наталия.

Свети Адриан живял със брачната половинка си Наталия в град Никомидия, източната столица на империята, по времето на император Максимиан, един от най-яростните гонители на ранното християнство. Адриан бил чиновник в царския двор, където един ден видял да водят 23-ма християни, хванати поради отхвърли им да принасят жертви на езическите божества. Имало бърз правосъден развой с обвиняване за непочитане на държавния фетиш и непоколебимите във вярата си християни били излъчени на мъчения и гибел.

В този случай Максимиан самичък разпитвал християните, които без боязън изповядвали своята религия в Иисус Христос. Разгневеният император заповядал да ги бият грубо, само че те търпеливо понесли изтезанието и декларирали, че се надяват да получат на небето безсмъртни венци.

- Безумци - споделил им Максимиан, - вие очаквате венци на вашите глави, които аз ще заповядам да отсекат!

Но мъчениците останали твърди във вярата си. 28-годишният Адриан, впечатлен от откровената религия и твърдостта в убежденията на Христовите почитатели, ненадейно за всички декларирал, че и той е християнин. Макар да не бил още покръстен, незабавно го заловили и хвърлили в пандиза. Като доста други мъченици и той в последна сметка получил кръщение посредством кръвта си.

Първо бил окован в стоманени вериги в тъмницата при останалите мъченици. Наталия, която била загадка християнка, отишла в пандиза да поддържа брачна половинка си и другите подложени на мъчения християни. И някои други християнки по нейния образец старателно се грижели за затворените в тъмницата мъченици, които умерено се готвели за гибел. След 23-мата мъченици и Адриан бил обезглавен. Скоро по-късно Наталия безболезнено и безшумно се поминала, както била при гроба на своя мъж. Тя също е причислена към мъчениците, тъй като с душата си потърпевша за Христос и се грижила за Неговите мъченици.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР