Църквата ни чества днес паметта на Св. великомъченица Марина Антиохийска,

...
Църквата ни чества днес паметта на Св. великомъченица Марина Антиохийска,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит със специален жест за празника на Св. Марина

Църквата ни празнува през днешния ден паметта на Св. великомъченица Марина Антиохийска, която потърпевша за Христа през четвърти век. Храмов празник отбелязва параклисът в двора на Софийската света митрополия, който е издигнат на мястото на древен храм, отдаден на светицата.

Празничните богослужения започнаха вечерта на 16 юли от патриаршеския дом, където Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит се поклони на парченце от мощите на Св. Марина и даде благословение за началото на тържествените богослужби, оповестиха от Софийската митрополия.



В митрополитския храм " Св. великомъченица Марина " бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп - викарий на патриарха. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий - протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от духовници и софийски псалти, ръководени от доцент доктор Любомир Игнатов. Благоукрасеният със фрески храм и декориран със свежи цветя бе изпълнен с богомолен народ, който откакто се покланяше на мощите на Св. великомъченица Марина, влизаше в насладата на празничната молитва. В чест на празника за здраве и благословение на вярващите бе отслужен чинът на петохлебието.

В края на богослужението свещеник Поликарп насочи благослов и поздрави духовенството и артистите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР