Цариградското грозде представлява сноп от малки кръгли до крушовидни плодове,

...
Цариградското грозде представлява сноп от малки кръгли до крушовидни плодове,
Коментари Харесай

Цариградско грозде – ценен източник на витамини

Цариградското грозде съставлява вързоп от дребни кръгли до крушовидни плодове, наподобяващи на касис, с разнороден цвят, мирис и форма. Този вид грозде пораства в умерения климат на Европа, Северна Америка и Сибир, където лятото е влажно, а зимата - люта и студена. Представлява широколист шубрак с височина 4 – 6 метра, чиито плодове имат блудкав и стипчив усет.

Различаваме индийско цариградско грозде, известно още с името Амла (Amla), чиито плодове са със светлозелен цвят и много кисел и горчив усет. Другият тип е по този начин наречената перуанска череша, родом от Южна Америка, при която зърната са по-малки с оранжево-жълт цвят.

Цариградското грозде, наричано и немско грозде, е извънредно богато на антиоксиданти, полифеноли и витамини.

Плодът е нискокалоричен, като 100 г грозде обезпечават 44 калории, богати са на флавони и антоцианини, за които е открито, че имат добър резултат в битката със злокачествените болести, а работят добре и при разнообразни възпаления и неврологични болести.

Съдържащите се антиоксиданти пък пречистват организма, като го защищават от нездравословните въздействия на отрови, тежки метали и други. Такъв антиоксидант, откриващ се в цариградското грозде, е аскорбиновата киселина (Витамин С).

В 100 грама немско грозде се съдържа 46% от нужния дневен банкет, който подкрепя организма да развива имунитет против инфекциозни сътрудници и разнообразни нездравословни съединения в тялото.

 Немско грозде

В състава на дребните и вкусни плодчета, от които се получава вкусно сладко от цариградско грозде и мармалад, се съдържа и Витамин А, именуван още витамин на растежа. Той обезпечава обикновено зрение, напредък на младия организъм, развиването на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавиците, контролира активността на щитовидната жлеза, оказва противосклеротично деяние и други. А в композиция с наличните антиоксиданти защищава белите дробове от нездравословни въздействия, както и от развиването на рака на устната празнина.

Тук се съдържат още малко количества етерични витамини като пиридоксин (Витамин В6), пантотенова киселина (Витамин В5), тиамин (Витамин В1) и други.

Витамин В5 е водноразтворим витамин, чиято съществена роля е присъединяване в производството на сила за клетките, той е нужен за удължение продължителността на живота. Участва интензивно в обмяната на мазнините и въглехидратите, контролира активността на нервната система и моторната функционалност на червата, нужен е за поддържането на кожата и лигавиците и оказва помощ за зарастването на раните. При неговия недостиг са налице дерматити, депигментация, прекъсване на растежа и други.

Витамин В6, от своя страна, е нужен с изключение на за естественото развиване на нервната система и черният дроб, само че и за образуването на червени кръвни кафези и клетките на имунната система. По тази причина приемът му е значим при някои анемии, чернодробни болести, при спомагателна терапия при лекуване на алкохолизъм, изгаряния, метаболитни нарушавания, хипертиреоидизъм (повишена функционалност на щитовидната жлеза ) и други.

А Витамин В1 в цариградското грозде е нужен също за естественото действие на организма. Необходим е за разграждането на мазнините, за естественото действие на сърцето и нервната система. Той има функционалност още да трансформира кръвната захар в сила, като по този метод дава сили на организма.

А вкусното и екзотично на вкъс цариградско грозде може да употребявате за обичаните си сладки изкушения като:

- плодови сладкиши;

- сладкиши със сладко;

- плодов сладолед;

- слепени сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР