Цанко Цанков подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване

...
Цанко Цанков подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване
Коментари Харесай

Българин подобри световния рекорд по 12-часово плуване

Цанко Цанков усъвършенства международния връх за 12-часово плуване без спиране в 50-метров басейн. И не просто го усъвършенства, а стана първият човек преплувал повече от 50 км в границите на половин денонощие.

33-годишният бургазлия започва тъкмо в 7.30 ч в четвърти кулоар на басейна в бургаския комплекс " Флора ". Два часа и 20 минути преди края на плануваното време той към този момент бе подобрил международния връх, подложен от Мартин Стрел - словенецът преплува 41 200 м през 1998 година в Женева (Швейц).

В оставащото време Цанков продължи в същото високо движение, поддържайки резултат от 1:20-1:21 мин. за 100 метра, и тъкмо 9 минути преди края на времевата контрола затвори 50-ия километър.

В крайна сметка, при приключването на 12-те часа, той бе минал 50 600 м - фантастично достижение!

По препълнените трибуни имаше стотици фенове, подкрепящи бурно плувеца, духовият оркестър на Бургас поддържаше настроението, към края се появи и кметът на града Димитър Николов. А за темпото на плуване на Цанко Цанков, изключително при започване на опита за връх, помагаха повече от 100 деца от бургаските клубове по плуване, които се редуваха да плуват в прилежащите коридори. В поддръжка на рекордьора, в басейна разнообразни дължини преплуваха и славни ветерани на българското плуване

Рекордът ще бъде приет от интернационалната федерация по плувни спортове (FINA), защото за премерване на достижението на басейна бе инсталирана специфична лицензирана инсталация, която регистрира докосванията на стената от Цанков на всеки 100 метра. Отделно имаше и ръчно засичане, а основен арбитър на опита за връх бе Вили Цеков, който е интернационален арбитър по плуване на FINA.

Миналата година Цанков стана първият човек, който съумя да преплува Бургаския залив, изминавайки 46.8 км за 14:24 мин. 

33-годишният бургазлия е нееднократен държавен първенец. Той е и плувецът, който е ставал отличник на България в най-вече самостоятелни дисциплини - девет (100, 200, 400 м съчетано плуване; 50,100, 200 м бътерфлай; 50, 100 м свободен стил; 50 м гръб). Негов треньор от 2016 година е Красимир Захов, а от 2205 до 2015 година се приготвя под управлението на селекционера на националния отбор Кристиян Минковски.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР