Трябва ли Западът да се страхува от ескалация от страна

...
Трябва ли Западът да се страхува от ескалация от страна
Коментари Харесай

Трябва ли Западът да се страхува от ескалация от страна на Русия?

Трябва ли Западът да се опасява от ескалация от страна на Русия? Този въпрос разисква съветската редакция на BBC в няколко следващи материала на фона на ясните към този момент доставки на танкове за Киев, реакциите на Русия и поръчките на украинския президент Володимир Зеленски, че на украинската войска й трябват далекобойни оръжия, с цел да може да спре нападенията върху цивилни обекти. Във вечерното си послание Зеленски уточни като пример руския обстрел на Костантиновка, при който починаха трима души. Подобен обстрел се случва постоянно в украинските градове, споделя Зеленски.

В речта си Зеленски акцентира значимостта на това Украйна да получи американски ракети ATACMS, всички претенции за които Вашингтон до момента е отхвърлял. Ракетите от този вид имат обхват на деяние до 300 км и потреблението им ще разреши на украинските военни да нанасят удари по хранилища за муниции и съветски линии за доставки надалеч от фронтовата линия. В допълнение към ATACMS доставката може да включва и ракети GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) с обхват на деяние до 150 километра, за които в края на ноември " Ройтерс " заяви, че корпорацията Boeing е излязла с предложение към Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Вчера пък Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на украинската президентска канцелария, съобщи, че Украйна към този момент води диалози със западни сътрудници за доставки както на самолети, по този начин и на оперативно-тактически ракети.

Много западни водачи - от Берлин до Вашингтон - постоянно изясняват нежеланието си да дават съвременни нападателни оръжия на Украйна със страха от евентуална ескалация на конфликта - по-специално с риска страните от НАТО да бъдат въвлечени във войната или Путин да употребява оръжия за всеобщо заличаване.

" Този роман, който интензивно се разпространява от Кремъл, сигурно оказва помощ на съветския президент Владимир Путин и неговите съдружници да отклонят вниманието на обществеността от обстоятелството, че Русия е нападнала Украйна и е окупирала част от територията на суверенна страна без никаква причина ", счита колумнистът на CNN Люк Макгий. Той показва обаче, че съвсем всички специалисти са съгласни, че нито един член на НАТО не е даже покрай боен спор с Русия според интернационално признатите избрания за подобен спор. " По този метод концепцията, че НАТО е във война с Русия, е отхвърлена през цялото време ", написа Макгий.

Той цитира и специалиста от Международния институт за стратегически проучвания Уилям Алберк, който дефинира война на НАТО с Русия: " Войната би означавала, че сили на НАТО или Съединени американски щати в униформа от територията на НАТО нанасят удари по съветски сили, съветска територия или население. "

Кремъл сигурно се пробва да се възползва от  " сивите зони ", които съществуват във всеки актуален спор, с цел да представи НАТО като главен агресор в Украйна. Такива сиви зони са да вземем за пример даването на данни от Запада на Киев за удари по съветски цели.

Всичко това е в интерес на Кремъл, така като поддържането на концепцията, че Русия води война с НАТО в Украйна, му разрешава да прикрие слабостта и некадърността на армията си, а намеците за потребление на нуклеарни оръжия са оправдани тъкмо до тогава, до момента в който Кремъл вижда, че този инструмент работи, а Западът е подготвен да направи отстъпки.

С напредването на войната Западът и НАТО са принудени да научат сложни уроци в действително време, написа колумнистът. Въпреки това, когато Русия предизвестява за ескалация, западните столици не би трябвало да не помнят един факт: Русия е агресорът в този спор.

" В последна сметка, какъвто и шум да подвигат представителите на Кремъл, че Западът се пробва да унищожи Русия, досега в този спор единствено една суверенна страна е нападнала друга и нелегално е завзела нейна територия ", заключава Люк Макгий.

Влиятелният британски седмичник Spectator предупреждава, че нерешителността на сътрудниците на Украйна при обезпечаването на нужния брой танкове може да окаже съществено въздействие върху развоя на спора през тази година.

Авторът на публикацията Джак Уолтинг, старши теоретичен помощник в Кралския институт за отбранителни проучвания, счита, че бойната мощност на съветските елементи в Украйна в този момент е в най-ниската си точка. " На бойното поле се намират зле подготвени бойци, оборудвани със остаряло съоръжение от разнообразни типове и изпитващи изострен дефицит на муниции. В същото време броят на съветските сили в района е толкоз огромен, че Украйна може да реализира прогрес единствено посредством уверено нахлуване.

Бъдещата украинска атака обаче по този начин или към този момент е потърпевша от нерешителността на западните съдружници. Експертът е скептично надъхан към обещанията за доставка на разнообразни танкове, оповестени като западна помощ предходната седмица.

Статията подлага на критика разнородността на танковете, другите условия за тяхната поддържка и общият им дребен брой. " Разгръщането им в пълноценни бойни сили, подкрепени от бойни машини на пехотата и артилерия, ще изисква забележителен брой украинци, подготвени да водят война с всички съответни системи, да ги поддържат и обслужват, както и да ги употребяват в подразделения. Всичко това лишава време. "

Според Джак Уолтинг, поради обструкциите и некомпетентността на немското държавно управление, от всички вероятни позитивни разновидности Украйна е получила най-лошия. Вместо да получи голям брой танкове от един модел, ВСУ ще получи танкове от три разнообразни вида, употребявани от страните от НАТО, и всеки от тях в стеснен брой. Всеки модел е сложен за поддържане по собствен личен метод, а и доста е увеличено времето, належащо за напредване на танковете до бойното поле.

" Преди това западните сътрудници изгубиха три месеца, с цел да обсъдят дали въобще да изпратят танкове в Украйна. Киев надали ще не помни, че глупавите увертюри на канцлера Олаф Шолц са коствали и ще продължат да костват живота на украинците ", счита създателят.

В същото време, отбелязва Валтинг, в сегашния спор най-важна роля ще играят не толкоз характерностите на обособените транспортни средства, а най-много техният брой. Правенето на съпоставения сред техническите и тактически характерности на съветските и натовските танкове са безсмислени. Натовските танкове безспорно печелят, но в една пълноценна сухопътна война броят на машините на бойното поле и методът им на тяхното ръководство са доста по-важни от качествата на обособения танк.

" Затова след няколко месеца може да се окаже, че именно създаденият на Запад конвейер за доставка на танкове и образование на украинските военни ще даде преимущество на украинците ", утвърждава Spectator.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР