Трябва ли Шенгенското пространство да се затвори за руските туристи?

...
Трябва ли Шенгенското пространство да се затвори за руските туристи?
Коментари Харесай

Северняци размишляват в музея на Мунк за руските туристи

Трябва ли Шенгенското пространство да се затвори за съветските туристи? От срещата на ръководителите на няколко европейски държавни управления в Осло излиза наяве, че мненията по този въпрос мощно се разминават. Срещата на министър председателите на Норвегия, Дания, Финландия, Швеция, Исландия и канцлера на Германия Олаф Шолц се състоя  в понеделник в Осло. Немският  Süddeutsche Zeitung разказва диалозите по този начин:

Срещата не протече точно по този начин, както  Юнас Гар Стьоре   си е представял. Премиерът на Норвегия предложения канцлера Олаф Шолц на среща със скандинавските страни, с цел да подчертае огромното им единение по време на нападателната война на Русия. Когато държавни ръководители на няколко северни страни се събират с Шолц в Музея на Мунк в Осло за конференция, Стьоре даже акцентира „ историческото значение “ на срещата.

В началото всички са съгласни за всичко. Говорим за самостоятелност от съветски газ и влизане на Финландия и Швеция в НАТО. Но след това стигат до въпроса, който става все по-противоречив в Европа: задоволително ли е руснаците да почиват в Европа, до момента в който съветските бойци убиват в Украйна?

За канцлера Шолц отговорът е явен. Още по време на лятната си конференция той приказва за " войната на Путин ", за която руснаците като цяло не би трябвало да носят отговорност. „ Това не е война на съветския народ, това е война на Путин. Трябва да разберем това доста ясно “, акцентира той в този момент в Осло. Наложени са наказания против " виновните за войната ". Това ще продължи.

Финландският министър председател Сана Марин не желае да пренебрегне това. Във Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, изключително развълнувано се разисква въпросът за съветските туристи, които в последно време още веднъж започнаха да идват всеобщо. „ Обикновените руснаци не започнаха войната, само че би трябвало да признаем, че я поддържат “, споделя Марин. Просто е „ неверно “, че съветските жители могат да пътуват до Шенгенското пространство, „ да преглеждат забележителностите, до момента в който Русия убива хора в Украйна “.

Това е и мнението на балтийските страни, които дружно с Полша лобират пред Европейския съюз да спре издаването на шенгенски визи на съветски туристи. Чешката република, председателстваща Съвета, към този момент сложи този въпрос на дневен ред. В Осло датският министър председател Мете Фредериксен  приказва, че това е „ значима полемика “, което несъмнено също е код за това какъв брой спорна е тематиката.

„ Съгласен съм с Олаф “, споделя датчанинът, „ само че в това време ми наподобява ясно, че някои европейци, и изключително някои украинци, намират за малко необичайно, че Русия атакува европейска страна, води война в Европа, а в това време одобряваме туристи от страна, която е нападнала друга страна “. Това е безпокойство, което Шолц позволява единствено до известна степен. Общо 14 237 руснаци са получили немски шенгенски визи от март до юли - в месеците след началото на войната. Шолц желае издаването на визи да продължи и в бъдеще.

„ Трябва да обсъдим “, признава той, „ по този начин би трябвало да бъде в един либерален свят “. И тогава Шолц заговаря за руснаците, които желаят да изоставен страната си. „ Трябва да разберем, че доста хора бягат от Русия, тъй като са срещу режима “, приканва той. Никой не би трябвало да усложнява задачата за „ бягство от диктатурата в Русия “.

Това не убеждава финландката. „ Има и доста хора в Русия, които са срещу войната, които са застрашени “, признава тя, „ само че като цяло разбирам доста добре разочарованието, когато руснаците минават през Европа, като че ли нищо не се случва “. Стьоре, норвежец, чиято страна не е в Европейски Съюз, само че е в Шенгенското пространство, още веднъж напомня възбраната за полети, която съществено лимитира опцията на руснаците да пътуват. Освен това възбраната за пътешестване на руснаците ще им даде опция да се изправят пред действителност, която е друга от съветската агитация. Те ще получат „ опция да погледнат на спора от различен ъгъл “.

Само ръководителят на шведското държавно управление Магдалена Андерсон до момента не се е изявявала. Според нея има " мощни причини и в двете направления ". 

След Осло, канцлерът Шолц отива в Швеция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР