Трябва ли италианските музеи да върнат произведенията на изкуството от

...
Трябва ли италианските музеи да върнат произведенията на изкуството от
Коментари Харесай

Италия ще връща Ренесансовите шедьоври от музеите в църквите

Трябва ли италианските музеи да върнат творбите на изкуството от Ренесанса в църквите, за които са основани в началото? Ейке Шмид, шеф на изложба " Уфици " във Флоренция, пръв лансира тази концепция пред медиите, оповестява порталът Artnet.  

Германският експерт по история на изкуството, който през 2015 година бе определен като един от седемте чужденци, оглавили 20—те най-важни италиански музеи, към този момент е определил първия проторенесансов шедьовър, вероятен претендент да си тръгне от “Уфици ”. Това е „ Мадона Ручелай “ на Дучо ди Буонинсеня (1285 г.), която до XIX век е висяла в църквата Санта Мария Новела във Флоренция, и в този момент може да бъде преместена още веднъж там. 

Тази концепция е част от реакцията на “Уфици ” на рецесията с ковид. В нея се обмисля диверсификация на творбите на изкуството, с цел да се сътвори „ по-широк “ музей отвън непосредствените пространства на галерията. Разпределянето на творбите на повече местоположения би било от изгода и за публичното опазване на здравето, като мярка против разпространяването на вируси. 

Срещата с религиозното изкуство в черква може да обезпечи подтекст, който да помогне  на феновете да видят творбите по този начин, както са били предопределени да бъдат гледани и да ги схванат по-добре, споделя Шмид.   " Религиозното изкуство не е създавано за естетическо наслаждение, а с религиозна цел, нормално в религиозна конюнктура ", напомня Шмид. 

От друга страна, в музея тези творби също са сложени в подтекст, освен това още по-широк. В момента Мадоната от Ручелай е окачена дружно с олтарни картини от други две " суперзвезди " на ранносредновековната италианска живопис, Чимабуе и Джото, тъй че да могат да бъдат сравнявани. Раздялата им надали ще е от изгода за музейните функционалности на Галерия Уфици.

Ако концепцията се схване, преди ренесансовото изкуство да се запъти към местата, за които е основано, храмовете ще би трябвало да обезпечат всички условия, гарантиращи съхраняването и охраняването му. Ще би трябвало да се приготвят за повишен “туристопоток ” и може би да помислят продажба на билети. 

А на италианските музеи ще им се наложи да се сбогуват с някои най-прочутите си шедьоври. Конкретно " Уфици " ще се лиши от творби на Микеланджело, Ботичели, Рафаело, Леонардо… 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР