Трябва ли да приемаме витамин D при пандемия? От една

...
Трябва ли да приемаме витамин D при пандемия? От една
Коментари Харесай

Изследване показа неочаквани неща за витамин D

Трябва ли да одобряваме витамин D при пандемия? От една страна, многочислени изследвания демонстрират, че ниските равнища на витамин D в организма са свързани с нараснал риск от рак, сърдечно-съдови и други болести, както и с висок риск от тежки болести и гибел от COVID-19.

Въпреки това, оповестени през януари 2019 година, резултатите от най-голямото клинично изследване по тематиката, извършено до момента, в което са взели участие повече от 25 000 души, демонстрират, че приемането на добавки с витамин D няма резултат върху здравето.

Откритието, направено от учени от Калифорнийския университет (Сан Диего, САЩ), чиято публикация е оповестена в списание Nature Communications, може да изясни това несъгласие.

Факт е, че общоприетият кръвен тест за централизация на витамин D демонстрира равнището на неактивен предходник (прекурсор) на това вещество, съхранявано в тялото. За да може съединението да стартира да работи, предшественикът би трябвало да се метаболизира в дейната форма на витамин D.

За да схванат по какъв начин чревните бактерии играят роля в тази промяна, откривателите проучиха проби от кръв и изпражнения от 567 здрави възрастни мъже, живеещи в шест разнообразни американски града.

Изследователите дефинират типовете бактерии, открити в червата на участниците, и равнищата на предшественика и дейната форма на витамин D в техния кръвен серум.

Оказва се, че колкото по-разнообразен е съставът на чревната микрофлора, толкоз по-висока е концентрацията не на прекурсора, а на дейната форма на витамин D в кръвта на участниците.

Изследователите също по този начин разпознават 12 типа бактерии, най-често срещани в чревната флора на участниците с високи равнища на деен витамин D в кръвта им. Повечето от тези бактерии създават бутират, маслена киселина, която е потребна за чревната лигавица.

Бутиратът се получава посредством ферментация от чревни микроорганизми на диетични фибри, намиращи се в храни, богати на фибри и комплицирани въглехидрати.

„ Противоречивите резултати от предходни изследвания наподобява се дължат на обстоятелството, че те са взели поради единствено концентрацията на прекурсора, а не дейната форма на витамин D в кръвта “, изясни водещият създател Дебора Кадо.

Тъй като участниците в изследването са живели в разнообразни райони на Съединените щати, те са били изложени на разнообразни равнища на слънчева светлина, натурален източник на витамин D.

Например, участниците, които са живели в безоблачен Сан Диего, Калифорния, са получавали повече слънце през годината, в сравнение с други, и най-високите концентрации на предходник на витамин D в кръвта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР