Трябва ли автомобили с украинска регистрация да паркират безплатно в

...
Трябва ли автомобили с украинска регистрация да паркират безплатно в
Коментари Харесай

Синята зона във Варна не е безплатна за бежанци



Трябва ли коли с украинска регистрация да паркират гратис в „ Синята зона “? Варненци са наясно с сложното намиране на паркомясто в центъра на града, което става съвсем невероятно през лятото. Заради войната стотици са украинците пристигнали в града с коли, огромна част от тях са настанени в центъра.

Семьон е във Варна от няколко седмици. Тук е със брачната половинка си. Родният му град Днипро е под непрекъснат обстрел. Негови родственици са още в града, само че той съумява да напусне Украйна на 24 против 25 февруари. Прави го с персоналния си автомобил, идва във Варна и се открива в апартамент в центъра на града. Паркира пред жилищната постройка - на улица със „ Синя зона “.

" Нашият хазяин ни осведоми, че колите с украинска регистрация са освободени от заплащане на Синя зона. Колата ни беше паркирана на едно и също място в продължение на две седмици и нямаше проблеми. Но във вторник видях, че ѝ е поставена скоба. Служителят на „ Синята зона “ беше още на мястото и той ми сподели, че за украинските коли не е гратис. Отвърнах, му че никой не ми е споделил, само че той посочи, че не е негова работа и би трябвало да си платя. Така и направих – санкцията беше двайсетина лв. и той ми махна скобата. "

Руслан Петков е шеф на компания за туристическо настаняване. Местата, които стопанисва са цялостни с украински жители. Казва, че проблемите със „ Синята зона “ са почнали от вторник, когато е получил десетки сигнали за сложени скоби.



" Всъщност този проблем е по-скоро техен, тъй като те вземат решение да се настанят в центъра, тъй като в случай че си търсят жилища, които не са в центъра, няма да съществува този проблем. Но пък тук въпреки това отвън центъра няма предложение на жилища за нощувки, тъй като средата не е удобна. Затова фокусът на самите настанявания е напълно в централната част и оттова нататък всички варненци са осведомени с проблемите с паркирането в града, неналичието на гаражи, паркинги и всякаква такава инфраструктура. "

Предложение за отпадане на „ Синята зона “ за 60 дни за колите с украинска регистрация насочиха преди време от Асоциацията на наемодателите в България. В писмен отговор шефът на общинското дружество „ Паркинги и синя зона “ инж. Младен Иванов, споделя че чиновниците са съпричастни с проблемите на украинските жители, решили да изоставен рамките на страната си поради войната. А пред Радио Варна посочи:

" За да бъдат освободени от възнаграждение на Синя зона коли с непозната регистрация, дали са украински или някакви други, е в компетенциите на Общински съвет Варна, тъй като би трябвало да се запише в наредбата за организация на придвижването на Община Варна. "

Познат проблем за туристически град като Варна, е че „ Синята зона “ може да се заплаща единствено от телефон с българска сим карта. Коментарът на Младен Иванов:

" Но има разновидности за възнаграждение посредством мобилно приложение, което имаме – споделя се „ varna parking “ и в търговски обекти в брой. На нашия уебсайт varnaparking.bg я има цялата информация за способи за възнаграждение на краткотрайно паркиране, на български и на британски. "

Младен Иванов добави, че няма предписание чиновниците на общинското дружество да оставят колите с украинска регистрация да паркират гратис в „ Синята зона “.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР