Трябва или не да има таван на цените, за да

...
Трябва или не да има таван на цените, за да
Коментари Харесай

Таван на цените? Голям спор

Трябва или не да има таван на цените, с цел да се стопира инфлацията. Бившият зам.-министър на стопанската система по времето на Корнелия Нинова Димитър Маргаритов, дълготраен началник на комисията за отбрана на потребителите, и шефът на АИКБ Васил Велев влязоха в огромен спор.  

Таван на цените или таван на надценката ще понижи цената на стоките би трябвало да има, разгласи пред Българска национална телевизия Маргаритов. Той изрази песимизъм по отношение на предлаганите ограничения от властта за битка със спекулата. За да се случи действителен надзор върху ценообразуването, би трябвало работещ парламент. Липсата на работещ парламент не разрешава да се одобри пакет от нормативни промени, счита Маргаритов.
-->
Според Васил Велев от АИКБ комерсиалните вериги имат огромна мощ, само че в това време е дребна регулацията върху тях.

В комерсиалните вериги има по-голямо завишаване на цените, в сравнение с в дребните квартални магазини. Велев прикани да се търсят аргументите за какво производителите са на минус, а комерсиалните вериги на плюс.

В същото време България има с 60% по-висока инфлация по отношение на еврозоната и с 40% по-висока по отношение на Европа. Прекомерното харчене напомпало инфлацията, по думите му.

Таван на цените не би трябвало да се поставя, това ще утежни ситуацията, безапелационен бе Васил Велев. Той предвижда спад на цените. Малко повече бистрота щяла да форсира процеса.

Следващият парламент не би трябвало да се трансформира в предизборно студио, настоя Велев и изиска поддръжката за бизнеса за скъпия ток да остане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР