Трябва да знаем миналото, да разбираме неговите уроци, за да

...
Трябва да знаем миналото, да разбираме неговите уроци, за да
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Трябва да знаем миналото, за да изградим по-добро бъдеще

„ Трябва да знаем предишното, да разбираме неговите уроци, с цел да изградим по-добро бъдеще. “

Това сподели в изявлението си кметът на София Васил Терзиев, който през днешния ден откри интернационална конференция за дигитализирането на църковното културно завещание в Софийския университет в наличието на Н. Пр. посланика на Гърция у нас Либеропулос .

Форумът се осъществя в границите на план NARRATE 2022, като сътрудници са „ Богословския факултет “ на Софийския университет „ Св.Климент Охридски “ и университети от Гърция и Турция.

Дигитализирането на културното църковно завещание е значимо за неговото предпазване, уточни също столичният кмет. По думите му би трябвало да подходим деликатно към предишното и да разберем по какъв начин се е случило , с цел да не позволяваме неговите неточности.

Васил Терзиев описа история, в която на въпрос на своите деца какво е сегашното, бъдещето и предишното е дал отговор, че сегашното е значимо за нас, тъй като е това, което живеем в този момент, само че би трябвало да знаем къде отиваме и каква е визията ни за по-добро бъдеще , което дефинира нашите сегашни стъпки. Миналото е доста значимо, тъй като то ни оказва помощ да вършим по-малко неточности, гледайки през уроците му. Да познаваме предишното е значително за построяването на по-добро бъдеще, добави също столичният кмет.

Той поздрави участниците в плана, тъй като съхраняват историческото завещание посредством цифровизация и по този начин то ще бъде налично за целия свят.

Въвеждането на цифровите технологии в региона на културното завещание е значима стъпка в вярната посока както за неговото предпазване и популяризирането му в целия свят, по този начин и за научните проучвания и образованието . Чрез цифровизация, движимото и недвижимото културно завещание може да бъде съхранено и необятно разпространявано, както на национално, по този начин и на международно равнище.

На форума участваха преподаватели от Софийския университет, декана на „ Богословския факултет “ доц.д-р Ивайло Найденов, доц.д-р Светослав Риболов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР