Трябва да сменим подхода и да видим дали можем дори

...
Трябва да сменим подхода и да видим дали можем дори
Коментари Харесай

Меджидиев: 11 млн. лв. са дадени за 6 случая на спинална мускулна атрофия

„ Трябва да сменим метода и да забележим дали можем даже без да има постоянно държавно управление, да го създадем. Със сигурност би трябвало да се вземат ограничения за закупуване от лечебните заведения на неразрешени за приложимост лекарствени артикули у нас “. Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на вчерашния блиц надзор в парламентарната здравна комисия в отговор на въпрос на депутата от „ Продължаваме промяната “ доцент Васил Пандов.

Доц. Пандов попита какви ограничения са взети във връзка с разноските за обезпечаване на лекарствени артикули, неразрешени за приложимост в България, които обаче имат регистрация в други европейски страни, или нямат одобрени цени у нас. „ Част от тях се възстановяват от държавния бюджет за лица под 18 години по реда на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, само че за лицата над 18 години подобен ред не е очакван. Анализ на лекарствените артикули от 2022 година демонстрира, че от 72 продукта, закупени по този ред, единствено за 16 няма позволение за приложимост у нас и все пак те са заплатени по този член от ЗЛПХМ. При съпоставяне на цените на тези артикули, закупувани от лечебните заведения, като болшинството от тях са благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването, с референтните цени за 2019, 2020, 2021 и 2022 година в останалите страни членки при 35 продукта е открито, че цената у нас е по-висока. Разликата в цените варира от няколко лв. до милиони левове “, сподели доцент Пандов.

„ Този въпрос не е от 5 месеца, а е с доста огромна отминалост. С новото управление на Националния център по цени и реимбурсиране (НСЦРЛП) този развой към този момент е овладян и ограниченията са взети. Анализът е предоставен на Националния съвет на 13 юли 2022 година Информацията, която Министерство на здравеопазването е изискало на 16 август от проф. Гетов, е за цените и количествата от 2013 година до 1 юли 2022 година, които лечебните заведения са закупили по член 266а от ЗЛПХМ. Тук става въпрос всекидневно за използването на незабавни лечения или новаторски артикули “, отговори доктор Меджидиев.

По думите му в разбора се съдържа информация за 1228 обособени записи за лекарствени артикули по комерсиално название в съответната лекарствена форма, количеството интензивно вещество и опаковка, групирани в 72 интернационалните непатентни наименования.

„ Най-големият разход е за 19 млн. и е генериран от СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “. Закупени са 6 медикамента, от които единствено за новаторска генна терапия за лекуване на спинална мускулна недоразвитост са разходвани 11 млн. лева Докладът е импортиран в Министерство на здравеопазването на 3 октомври. На 7 декември е направен нов отчет с предложение за промени и за възстановяване на организацията и нормативната база. Въз основа на този отчет са предоставени инспекции на лечебните заведения за съблюдаване на здравното законодателство за изписване и закупуване на медикаментите. Проверките се правят от Вътрешен одит на Министерство на здравеопазването “, сподели още здравният министър.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР