Трябва да се инициира международно разследване за зверското убийство на

...
Трябва да се инициира международно разследване за зверското убийство на
Коментари Харесай

Правозащитници настояват за международен съд по делото за Хашоги

Трябва да се инициира интернационално следствие за зверското ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги, тялото на който досега не е намерено, съобщи активистката от турския офис на Amnesty International Гьоксу Йозахшал по време на демонстрацията пред консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, представена от турските медии.

Според нея всички деятели на интернационалната правозащитна организация упорстват за заслужено следствие на убийството на Хашоги, който е посветил активността си на отбраната на правата и свободите в арабския свят. Ръководителката на турския офис акцентира, че започнатото от саудитските управляващи следствие не е нищо друго, с изключение на опит за прахуляк в очите.

„ Убийството на журналиста притегли вниманието на международната общественост към Саудитска Арабия и кралския принц Мохамед бин Салман. Ние не имаме вяра в справедливостта на Рияд и неведнъж бяхме очевидци на това по какъв начин управляващите в кралството оказват напън със закани върху мирните деятели, публицисти и учени. Но казусът с Хашоги образно демонстрира с каква свирепост Рияд нарушава правата на индивида. По този метод саудитските управляващи опитваха да заплашват други деятели, правозащитници, публицисти и опозиционери в целия свят “, сподели Йозахшал.

Към настояването за предизвикателство на интернационално следствие се причислиха и представители на организацията „ Репортери без граници “ в Турция. Демонстрантите приканиха Организация на обединените нации за предизвикателство на интернационален съд по случая и алегорично смениха името на улицата пред консулството от „ Акация “ на „ Джамал Хашоги “.

Днес правозащитниците означиха 100 дни от изтезанието на Джамал Хашоги, който на 2 октомври 2018 година влезе в постройката на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул и изчезна безследно. Главната прокуратура на Турция откри с доказателства, че той е станал жертва на планувано ликвидиране, след което тялото му е било разчленено и унищожено. Анкара упорства правосъдният развой по делото да се състои в Истанбул и прикани Рияд да й съобщи обвинените.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР