Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на

...
Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на
Коментари Харесай

Христо Иванов посочи формулата за правителство

" Трябва да разбираме, че няма алтернатива България да отиде на предварителни избори и няма алтернатива да не продължим диалозите и да не стигнем до държавно управление. Поводи да се замразяват диалозите и да не сме удовлетворени от положението на нещата има прекомерно доста, но връщане на масата на диалозите би трябвало да има. Няма алтернатива това да не се случи и се надявам да се случи ". 

Това съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, водач на " Да България ". Той акцентира, че ДБ са на мнение, че в тази обстановка би трябвало да се търси състав на държавно управление, в който да не влизат водачи и политически лица, а " формула, близка до това, което се назовава експертен кабинет ".
-->
Единодушно е било решението на Националния съвет на Демократична България за поддръжка на държавно управление с втория мандат и с ротационно председателство, изясни пред БНР той.

Иванов уточни, че " естественият работещ канал за комуникация на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС е акад. Николай Денков " и той би трябвало да продължи диалозите сред обединенията за общ кабинет.

Предвид упованието президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в идващите дни, а може  и
още на следващия ден, той разяснява, че може да няма към този момент време за сериозна проверка на формулата за кабинет с ГЕРБ:

" Николай Денков и Мария Габриел още на следващия ден да се съберат и да проведат един диалог и към този момент да излязат от това безпределно сменяне на формулата и на неизясненост във връзка с какво ГЕРБ биха подкрепили ".

Христо Иванов още веднъж акцентира, че аргументът на ПП-ДБ първи ротационен министър председател да е акад. Денков е, че при положение, че " конституционната промяна изплесне ", министър-председателят ще си подаде оставката.

По мотив мнения в изнесените от депутата Радостин Василев записи от закрито съвещание на Народно събрание на " Продължаваме промяната ", на което се приказва и за политическото дългоденствие на Демократична България, предстоящата конституционна промяна, след която " Христо Иванов може да се пенсионира " (цитат от записа - б.р.), съпредседателят на Демократична България съобщи, че няма наивни упования по какъв начин тече политическият диалог при закрити порти:

" В тази коалиция сме, тъй като сме поели задължения към нашите общи гласоподаватели. Нашият основен ангажимент е да има държавно управление, което ще осъществя избрани цели за страната ".

Според него казаните неща в записите, свързани с държавната администрация, са добър повод да се организира диалог за това по какъв начин би трябвало да се модернизира българската администрация:

" Което сигурно означава да се прекратят чистките на наши и ваши. Това значи използване на ясни стандарти, по които хора, които са избрани позиции поради политически лоялности, да бъдат сменени от хора, които имат справедливи аргументи да бъдат там. Да, това значи, че българската администрацията евентуално ще би трябвало да бъде съкратена, само че това би трябвало да е политически диалог и ние ще настояваме на това.... Това е и добър мотив в договарянията за кабинет с втория мандат да се заложат съществени цели, свързани с модернизацията и стабилизирането на администрацията ".  

Христо Иванов акцентира, че относно шефовете на службите " крайните решения за назначенията би трябвало да се вземат само в София ":

" В рамките на законодателните промени във връзка с тези решения, вкарването на Народното събрание във вземането на тези решения, подсигурява, че те няма да зависят от никого еднолично и няма да могат да бъдат взети в някаква затворена стая, в консултация с някой различен ". 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg