Трябва да променим тона си по отношение на гражданите и

...
Трябва да променим тона си по отношение на гражданите и
Коментари Харесай

Петър Стоянов с рязък коментар за Македония: Да сменим тона си

Трябва да променим тона си във връзка с жителите и политическото управление на Северна Македония.

Това съобщи Петър Стоянов, президент на България (1997-2002 г.) в предаването „ Лице в лице “ по бТВ. " Няма по какъв начин наши публицисти да използват изрази, като „ ще ги оставим да подсмърчат край вратите на Европейски Съюз “ или „ би трябвало да дойдат да ни целунат ръка “. Този родолюбив, съвсем позорен звук, би трябвало да бъде на секундата спрян ", уточни Сточнов.

„ Трябва да сме наясно, че повече от 75 година жителите на С. Македония бяха облъчвани по всевъзможен метод и три генерации се възпитаха да възприемат една напълно друга история. Това, което толкоз години не успяхме да внушим, е, че няма за какво жителите на С. Македония да се срамят, че имаме обща история “, добави той.

За Стоянов това, което е направило усещане след КСНС, е единната позиция на всички партии от Народното събрание.

„ Това е фактът, който ще се запомни. Но не трябва да си мислим, че с тази позиция сме свършили работата си. Тя занапред следва “, добави Стоянов.

Стоянов добави, че „ в случай че желаеме да имаме явен разговор със С. Македония, да бъдем разбрани и от европейските ни сътрудници, което надалеч не е най-важното, и в случай че желаеме българското общество да има ясна позиция по тези въпроси, не би трябвало да забравяме и личните ни вини. “

„ Предпоставена е тезата, че би трябвало да избираме сред участие на С. Македония в Европейски Съюз и отбраняване нашия народен интерес. Това не е по този начин. Нашият народен интерес е да защитим правата на хората с българско съзнание там. Да, в наш народен интерес е да кажем изрично, че С. Македония е политическо разбиране на новосформираната страна, само че не е географска област, с цел да имат искания към Пиринска Македония. Освен това, наш народен интерес е и С. Македония да стане член на Европейски Съюз “, съобщи той.

По думите му да се предпоставя „ за “ стартирането на С. Македония ли сме в Европейски Съюз, или да защитим националния си интерес е просто погрешно.

„ Не е напълно правилно да се твърди, че Европейски Съюз ни натиска. Истината е, че Европейски Съюз не ни схваща “, счита Стоянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР