Трябва да дадем по-големи правомощия и отговорности на Европейската прокуратура

...
Трябва да дадем по-големи правомощия и отговорности на Европейската прокуратура
Коментари Харесай

Елена Йончева: Трябва Европейската прокуратура да се заеме и с корупцията по високите етажи на властта


Трябва да дадем по-големи пълномощия и отговорности на Европейската прокуратура освен да проверява закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз, само че и също случаи на корупция по високите етажи на властта, за които не бихме могли да разчитаме да бъдат разследвани от националните институции. Тази позиция изложи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, пред еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон по време на диспути в Европейския парламент (ЕП).
В Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) тя показа предложение за инструкция за битка с корупцията. Проектът планува всички страни членки да основат антикорупционни органи като към тях ще има наложителни условия за запаси, потенциал и самостоятелност.
Как можем да сме сигурни, че тези профилирани антикорупционни органи ще са самостоятелни от националните управляващи и ще бъдат ефикасни против корупцията по високите етажи, попита още Елена Йончева. Тя напомни, че близо 70% от европейските жители нямат доверие, че корупцията по високите етажи се проверява задоволително на национално ниво.
От години сме били малко наивни що се отнася до корупцията. Трябва да създадем доста повече, призна Илва Йохансон в отговор на нейния въпрос. За Комисията е доста значимо да оценим независимостта на тези органи, сподели още тя. Предложението за инструкция е значимо, само че няма да реши целия проблем. Трябва да вземем поради и отчетите за върховенството на закона, свободата на медиите, съобщи още еврокомисарят. Илва Йохансон отхвърли да се ангажира с позиция за увеличение на пълномощията на Европейската прокуратура. Тя означи, че въпросите за активността на Европейската прокуратура са в пълномощията на комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.
Единственият работещ орган е Европейската прокуратура, беше и позицията на Софи ин’т Велд, евродепутат от „ Обнови Европа “ и ръководител на мониторинговата група за народна власт, на която Елена Йончева е единственият член от България. Тя даде за образец обстановката в България – „ доста е комплицирано да се следва този Нетфликс сериал сред Бойко Борисов и Иван Гешев – дава ли Ви убеденост, че там ще ползват директивата “. Софи ин’т Велд изиска Европейската комисия да поеме повече отговорност и да бъде по-смела против страните, които нарушават разпоредбите на Европейски Съюз.   
Проектът за инструкция планува още да се уеднакви криминализирането на другите детайли на корупцията. В момента само подкупът предстои на наказване в целия Европейски Съюз. Вече това ще важи и за присвояването, длъжностната корист, търговията с въздействие, противозаконното замогване, когато е обвързвано с корупция. Ще се хармонизират утежняващите и смекчаващите виновността условия. Санкциите ще се засилят и координират, тъй като за едно и също закононарушение в другите страни членки има разнообразни санкции. Повечето проведени незаконни групи са интернационалните и си избират „ по-благоприятни “ условия, сподели още Илва Йохансон. Ще се хармонизират и давностните периоди, защото някъде е допустимо нарушителите да отсрочват следствията, до момента в който те биват прекъснати заради изтекла отминалост. Тя даде за образец следствията за рушвет, които в някои страни са със период от три месеца, а в други – 15 години. Еврокомисарят разяснява, че е допустимо директивата да бъде призната до края на мандата през 2024 година
Според отчет на Европейския парламент от 2018 година България губи годишно повече от 10 милиарда евро поради корупция. Въпреки че мъчно предстои на „ премерване “ даже и най-консервативните оценки демонстрират, че корупцията коства на стопанската система на Европейски Съюз минимум 120 милиарда евро годишно.
България е на 72-ро място в международната ранглиста на „ Прозрачност без граници “ по премерване на усещането за корупция през 2022 година Това е предпоследното място за страните членки на Европейски Съюз. Показателите й са сигнал за последователен проблем и за неефективна битка.
Предложението за нова инструкция за битка с корупцията идва на фона на полемиките в България за смяна в структурата и функционалностите на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР