Трудно е да се каже за какво би стигнала минималната

...
Трудно е да се каже за какво би стигнала минималната
Коментари Харесай

Григорова: Има разнобой за минималната заплата! Гьоков настоява за увеличение, Кокорчо цъка с език

Трудно е да се каже защо би стигнала минималната работна заплата. Ако в едно домакинство работят двама възрастни, то може да се смята, че те по-трудно ще попаднат в групата на тежка беднотия. При един работещ обаче и при едно дете, семейството съвсем сигурно живее оскъдно.

Това разяснява Ваня Григорова, стопански консултант в КТ „Подкрепа“, по Радио София.

По думите ѝ индустриалните разноски са по-големи от регистрирана инфлация. Това от своя страна е предвестител на последващи, по-високи равнища на инфлация. Спирането доставките на газ към България ще усложни още повече обстановката. Неминуемото повишаване на газа може да докара до банкрут на част от бизнеса. Друга част ще увеличи цените на крайните артикули, които купуваме.

Възможно още веднъж да прибегнем до обезщетения за разнообразни групи (както беше по време на пандемията), само че дълготрайно този вид не е работещ.

По думите на Григорова България може да се съобрази с „Газпром“ за метода на заплащане (не става дума то да се прави в рубли). Другото е страната ни да изиска от Европейската комисия право юридическите лица – бизнес, общини, лечебни заведения, да бъдат върнати на контролирания енергиен пазар. Да си напомним, че през 2021 година растежът на цените беше породен точно на отварянето на енергийния пазар.

„Вчера министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков удостовери, че упорства за нарастване на минималната работна заплата на 770 лв.. Оказва се, че по този въпрос има разнобой в държавното управление и министърът на финансите не е съгласен“, уточни синдикалният специалист.

Григорова означи още, че не е редно семейство, което кандидатства за обществени помощи, да заявява брутния си приход, а не чистия.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР