Троянски кон на мафията - с тези думи бившият премиер

...
Троянски кон на мафията - с тези думи бившият премиер
Коментари Харесай

Кирил Петков: Слави Трифонов е Троянски кон на мафията

" Троянски кон на мафията " - с тези думи някогашният министър председател Кирил Петков разказа ролята на Слави Трифонов в политиката, а съпредседателят на Политическа партия Асен Василев разгласи, че вратата към възможни обединения с " ИТН " е " безусловно затворена ".

" Когато натиснахме огромните ползи в контрола на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и когато спряхме парите, които трябваше да отидат при 8 индивида за строителството на пътищата, Слави издърпа своята поддръжка ", сподели Петков в изявление за Българска национална телевизия, в което взе участие дружно с Василев.

Той назова по прякор Ами, или Размиг Чакърян, като " име на мафията " - Чакърян е свързван с компанията, която БАБХ се опитваше да в профил от фитосанитарния надзор на турската граница.

" Отидохме на Капитан Андреево през април и видяхме, че няма безусловно никакви лабораторни проучвания в лабораторията за месо. Попитах какво се случва - споделиха, че за жалост са създали топене. Отворих хладилника им - имаше скапани портокали в лабораторията за месо. Тогава един от граничните чиновници ми споделя " Всичко това се държи от Ами. Ето това е име на мафията ", сподели Кирил Петков.

Асен Василев иронизира концепцията на Слави Трифонов за референдум за президентска република, като подсети, че водачът на Има Такъв Народ не е осъществил нито едно от трите си по-ранни оферти, когато партията му влезе като първа политическа мощ в Народното събрание.

" Даже Тодор Живков не си е разрешавал да концентрира толкоз власт и е запазил парламентарна, вместо президентска република ", разгласи някогашният финансов министър във връзка апела на Трифонов за промяна на режима на държавно ръководство.

Кирил Петков уличи служебното държавно управление в безучастие по проблема с различните газови доставки, като разяснява, че е разговарял с гръцкия министър на енергетиката, който му споделил, че след промяната на властта в България " нямаше същински възторг за взимане на слотове в гръцките пристанища ". В същото време енергийният министър Росен Христов твърди, че с големи старания е договорил единствено един слот - и то в Турция, със съдействието на техния зам.-министър на енергетиката, което даваше като претекст за отхвърли от 6 американски танкера за полутечен природен газ.

Асен Василев също разкритикува Христов за последните му изказвания, които основават риск от изпадането на България в уязвима позиция пред " Газпром ".

" Газпром " ще би трябвало да си заплаща, тъй като си желаеме газа, а не го получаваме. Пращаме парите в Газпромбанк в Москва и те го връщат. Всеки ден си изпращаме поръчката - на идващия ден (от Русия) удостоверяват нула количество. Ако служебният кабинет е спрял да подава поръчки - това слага нас в несъблюдение на договроа. Но до момента в който ние бяхме на власт, правихме всичко, с цел да няма никакъв риск за българската страна на арбитраж ", сподели Василев.

Двамата настояват, че повода да не подпишат контракта за седемте танкера, е, че са получили офертата единствено два дни преди да предадат властта на служебния кабинет. Те обаче оспориха демонстративната " беззащитност " на държавното управление да откри свободни
слотове за LNG, като разясниха, че при прекъсването на газа от " Газпром " са открити и танкери, и терминали за период от 2 седмици.

На въпроса за какво кабинетът не предприе ограничения за събаряне на цените на горивата при разликата сред цената на съветския нефт и продажните цени на " Лукойл България ", Асен Василев не даде безапелационен отговор.

Той реши да направи съпоставяне сред цената на бензина в България и Унгария, където се продава на цена към 3.30 лева, близка до българските търговци.

" Ако имаше опция да бъде свалена, Орбан щеше да я смъкна ", беше коментарът му.

И той, и Петков трансферираха отговорността за проблема с горивата върху Комисия за защита на конкуренцията и предложиха на ГЕРБ да питат членовете на антимонополния регулатор за какво не е подхванал ограничения: " Комисия за защита на конкуренцията за жалост е в състава от времето на ГЕРБ ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР