Словашкият премиер Роберт Фицо, който пострада сериозно при стрелба срещу

...
Словашкият премиер Роберт Фицо, който пострада сериозно при стрелба срещу
Коментари Харесай

Прощавам и предупреждавам: Роберт Фицо с първи думи след покушението срещу него

Словашкият министър председател Роберт Фицо, който пострада съществено при пукотевица против него предишния месец, се появи за първи път, откакто беше изписан от болничното заведение и упрекна задочно опозицията, че стои зад покушението.

Във видео, оповестено в профила му във Facebook, Фицо декларира, че прости на нападателя, който го простреля пет пъти в град Хандлова на 15 май.

Стрелецът, 71-годишният Юрай Цинтула, беше арестуван на място и му бяха повдигнати обвинявания в преднамерено ликвидиране, за което може да получи 25 години затвор или доживотна присъда.

" Не изпитвам ненавист към непознатия мъж, който стреля по мен. Прощавам му и ще оставя на него да си обясни какво е направил и за какво го е направил, " споделя Фицо.

Той обаче го назова " проводник на злото и политическата ненавист, която неспособната и фрустрирана съпротива създава в големи размери. "

" Очаквам антиправителствените медии и неправителствените организации, финансирани от чужбина, както и опозицията да омаловажат покушението против мен. Да кажат, че това е нахлуване от човек, който не е бил на себе си, да отрекат, че има връзки с опозицията, както и че последствията за здравето ми не са съществени, " споделя Фицо в авансово записаното послание.

То се появява единствено дни преди европейските избори, където главният конфликт се чака да е сред партията на Фицо " Посока - обществена народна власт " и главната опозиционна групировка " Прогресивна групировка ".

Според изследванията опозицията води безапелационно с 25,6% от гласовете, до момента в който партията на Фицо остава втора с 17,6%.

Фицо е 4 пъти министър-председател на Словакия за последните 20 години. За последно се върна на власт след избори предходната есен, когато не съумя да завоюва болшинство, само че направи коалиция с крайните националисти. Успехът му на изборите беше заздравен частично поради обещанията му да спре военната помощ за Украйна и рецензиите му против глобите против Русия.

В обръщението си след стрелбата той споделя, че " в случай че всичко премине добре, ще се завърна в края на юни - началото на юли ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР