Трите големи зимни курорта в България затварят ски-зоните си след

...
Трите големи зимни курорта в България затварят ски-зоните си след
Коментари Харесай

Ски-курортите в България затварят на третия ден от извънредното положение

Трите огромни зимни курорта в България затварят ски-зоните си откакто по-рано през днешния ден началникът на Националния щаб за ковид генерал-майор Венцислав Мутафчийски заяви за деветгодишно дете, инфектирано с COVID-19. То е от Англия и е пристигнало на ски в Банско с чичо си, чиято сестра е с ковид.

Решението за ограничаването идва три дни, откакто управляващите оповестиха изключително състояние и постановиха строги ограничавания против скупчването на групи хора на едно място за попречване на разпространяването на вируса.

Банско

Пред " Дневник " шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Благоевград Калоян Калоянов сподели, че лабораторни резултати са посочили, че и чичото на деветгодишното дете е инфектиран с COVID-19. Той е на 78 години и е настанен в инфекциозното поделение на болничното заведение в Благоевград, в положително положение. Детето няма признаци и е изолирано дружно с още четирима души (техните проби са отрицателни) в апартамент в Банско.

Според инструкции на районната прокуратура в Разлог ски-зоната в Банско би трябвало още през днешния ден следобяд да бъде затворена минимум до 29 март, изясни още шефът на РЗИ Благоевград. Издирват се контактните лица на инфектираните.

 фотографията е изпратена на
© Дневник

фотографията е изпратена на " Дневник " от четец

Калоян Калоянов отговори с " Не знам " на въпроса за какво ски зоните не са били затворени още в петък след оповестяването на изключително състояние в случай, че Банско е най-посещаваният ски-курорт в България и опашките за кабинковия въжен превоз са ежедневие: " Кой е отговорен за това да не се спрат още от петък вечерта след заповедта на министъра всичките ски-зони и уреди, не знам. Аз нямам такава подготвеност! Ние затворихме заведенията, заведенията за хранене ".

Иван Обрейков, маркетингов шеф на " Юлен ", фирмата-концесионер на ски-зоната в Банско, удостовери, че курортът се затваря от през днешния ден. Той обаче отхвърли да изясни, за какво мярката се подхваща в този момент, а не след въвеждането на изключително състояние от петък. Според заповедта на здравния министъра Кирил Ананиев се стопира провеждането на всеобщи мероприятия, в това число спортни, само че не се прецизира категорично за такива навън.

Пампорово и Боровец

Ски-зоните на другите два годеми курорта - Пампорово и Боровец, ще спрат работа от на следващия ден, 17 март.

Затварянето включва прекъсване на всички уреди, затваряне на пистите, ски-училище " Бoроспорт " и ски дрешниците, се прецизира в известие от управата на зоната в Боровец. Не се показва последна дата за наложеното ограничаване.

Представител за връзка с медиите от името на " Пампорово АД " изясни, че мярката се вкарва за предварителна защита и успокоение за гостите и личния състав на курорта след записания случай на ковид в Банско: " Има чужденци, които нямат надзор на границата и има риск болестта да пристигна извън ". За този курорт също като последна дата на карантината към този момент е маркиран 29 март.

Курортите като развъдник на вируса

Сутринта по време на постоянния брифинг на Националния щаб за ковид генерал-майор Венцислав Мутафчийски изясни, че " ски-курортите се явяват развъдник за разпространяване на ковид ".

По думите му главната причина е, че носоглътката се охлажда прекомерно и по този начин става податлива за разбиране на COVID-19.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР