Трипръста жаба на бюрото на преуспяващ бизнесмен, седемлъчна звезда на

...
Трипръста жаба на бюрото на преуспяващ бизнесмен, седемлъчна звезда на
Коментари Харесай

История на амулетите: колкото по-слаба е вярата, толкова по-силни са те

Трипръста жаба на бюрото на процъфтяващ предприемач, седемлъчна звезда на врата на младо момиче

И още – дървена гривна с рунически надписи на ръката на мъж на междинна възраст… Какво е това -поредното фешън въодушевление?

Или в XXI век хората още веднъж са повярвали в силата на талисманите?

За това, че някои предмети имат особена мощ, рационалният човек се досеща почти по времето, когато измисля първите богове. А съгласно някои откриватели даже още по-рано. Историята на амулетите и талисманите стартира в дълбока античност, когато не съществуват нито науката, нито религията, нито даже магията. А изработката на амулети е първата стъпка на античния човек в опознаването на магическото изкуство.

Отначало за защитни амулети служат зъбите и ноктите на убитите животни, по-късно-раковини и перли, занемарен кехлибар и планински кристал. Хората откровено имат вяра, че тези елементарни предмети ще им оказват помощ да противостоят на стихиите, да се пазят от врагове, да запазят здравето си. Силите на природата в комбиниране с енергетиката на индивида е универсалната формула на всеки талисман и амулет.

С развиването на цивилизацията, амулетите и талисманите се трансформират. Появяват се и първите експерти – магове, жреци, вълшебници, които придават на предметите на култа избрана форма, сортират материала, нанасят специфични знаци и надписи. В Древен Египет за най-хубавите амулети се считат изображенията на боговете.

Според мнозина думите талисман и амулет са синоними, само че това не е напълно правилно.

Амулет (от латинското amuletum – защитаващ) би трябвало да охранява своя притежател, да го пази от заболявания, уроки, интригите на врагове и други напасти. Амулетите се носят като декорации, окачват се на стените или се слагат на прага на дома.

Докато талисманите (от гръцкото telesma -гадаене, чародейство) са призвани да притеглят шанса или да подаряват притежателя си с избрани качества. Те би трябвало да се държат по-далеч от непознати очи. Лингвистите считат, че тази дума е пристигнала в гръцкия език от източните езици, където е означавала „ магическо писмо ”. Вероятно точно на Изток амулетите и талисманите за първи път са съпровождани с секрети надписи, които усилват резултата им. Древните халдеи да вземем за пример считат, че без съответното проклинание, призоваващо на помощ висшите сили, предметът на силата няма да работи…

Интересното е, че в разнообразни елементи на света са употребявани идентични знаци.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР