Тринадесет деца пианисти от двуезичното музикалното училище Stefanov Music House

...
Тринадесет деца пианисти от двуезичното музикалното училище Stefanov Music House
Коментари Харесай

13 деца пианисти изпълниха „Детски албум“ на Чайковски и направиха приказка по музиката му

Тринадесет деца пианисти от двуезичното музикалното учебно заведение Stefanov Music House изнесоха невероятен рецитал „ Чайковски през пролетта “. Необикновен, освен тъй като деца извършват целия музикален цикъл „ Детски албум “ на популярния композитор. А и поради това, че дребните пианисти, с изключение на музикалната интерпретация, прибавиха и нещо персонално от себе си. Всяко дете изрази и с думи това, което си показва, че се случва в творбата на Чайковски. Така текстовете на децата бяха „ навързани “ в приказка.

Между осъществяванията учител четеше всяка история, написана от детето, което преди този момент е свирило на пиано. Това е нашият метод да подпомогнем на публиката да разбере и усети интерпретацията на децата, изясни Габриела Стефанова – основател и началник на двуезичното музикално учебно заведение. Прочее нейната „ клавирна история “ също е приказна. От 21 години тя се занимава с класическо пиано. Има си и две сестри, които също се занимават професионално с музика. По-малката сестра Дебора е цигуларка, а най-малката сестра Елизабет е виолончелистка.



„ Започнахме да учим музика от петгодишни. Всичко стана на една женитба, където бяхме шаферки и опитахме да „ посвирим “ на същинско пиано. Така се стартира. “ - спомня си Габриела Стефанова. После идва консерваторията във Виена, където тя основава и първото си музикално учебно заведение с 8 възпитаници. Днес тя преподава пиано на деца от няколко народи и има постоянен клас от над 30 възпитаници в София. „ Опитвам да дам понятен и въодушевяващ за децата метод към класическата и известната музика, изпълнена на пиано. Научих се да приказвам на понятен за тях език, с цел да им предам нужната музикална информация. Децата усещат заряда и любовта към музиката, която аз нося. “ - споделя младата пианистка. Тя към този момент има и последващи проекти за развиването на Stefanov Music House, в които включва и сестрите си. От тази година Дебора Стефанова стартира да оказва помощ в образованието на дребните музиканти. Тя приключва академия в Швейцария, а в този момент работи в Дания по план с филхармонията на Копенхаген. Най-малката Елизабет Стефанова още учи в Лондон, само че сестрите са толкоз задружни, че тя занапред желае да се включи в фамилния план.



След концерта в София пианисти от двуезичното музикално учебно заведение ще свирят и пред аудитория във Виена. „ Искаме да създадем още два концерта по музика на Чайковски. Единият ще музицирам аз, дружно с моя колежка акордеонистка от Германия. Той ще бъде с просветителна цел. Между творбите ще описваме за композитора и неговия живот и творчество. Другият концерт вършим дружно със сестра ми Дебора. Той ще бъде типичен рецитал, аз ще извърша първата половина, а втората половина ще осъществим като дуо. “ - заключи Габриела Стефанова. 

Автор: Михаил Ванчев
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР