Тримата обвинени във Великобритания за руски шпиони са разследвани за

...
Тримата обвинени във Великобритания за руски шпиони са разследвани за
Коментари Харесай

Задържаните на Острова за руски шпионаж българи са разследвани у нас по сигнал на Христо Грозев

Тримата упрекнати във Англия за съветски шпиони са разследвани за шпионаж и у нас от Софийската градска прокуратура. Сигналът е подаден при започване на годината от проверяващия публицист Христо Грозев, съобщи бТВ.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова. Те са работили и живели във Англия от години.

Сигналът обгръща най-малко 14 години, тъй като и тримата са в Лондон от 2009 година Смята се, че те са поръчвали на хора в България да следят активността на Грозев в интервалите му на кацане и тръгване от страната. С причинителите към този момент са водени диалози.

От прокуратурата споделиха, че има данни за осъществявана експертна активност от страна на Орлин Русев в Министерството на енергетиката до 2009 година, когато той е отпътувал за Лондон.

В архивите на министерството няма такива данни, само че част от тях са попаднали в Министерството на стопанската система след разделянето на ведомството на три структури.

Позната на двама от тримата българи, за които през днешния ден се разбра, че са били арестувани във Англия за шпионаж в интерес на Русия, приказва извънредно пред bTV. По персонални съображения тя не желае да разкрива самоличността си.

„ Винаги сме били в другарски връзки, само че не сме засягали въпроси за бизнес и финанси. Но постоянно съм усещала, че има нещо – от диалози, от дочуто, от говорене с кодове, чести пътувания на графици. Винаги съм имала едно мислено “, сподели пред bTV дамата.

Тя познава от доста години Катрин и Бисер, които са двойка. Гласувала е в секцията в Западен Лондон, в която двамата са били членове на СИК, когато има избори в България.

Нейна позната е работила за тях. По думите ѝ двамата са транспортирали „ неприятни хора “ до разнообразни дестинации, най-вече Западните Балкани и Близкия Изток.

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се откриват във Англия преди към 10 години. Двамата управляват публичната организация Българска обществена платформа, която дава услуги на български жители, в това число и езикови курсове. bTV се опита да се свърже с Бисер Джамбазов и с платформата, само че телефоните са изключени.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР