Трима млади български дизайнери създават театралните афиши на Драмата в

...
Трима млади български дизайнери създават театралните афиши на Драмата в
Коментари Харесай

Трима млади правят от чужбина афишите на Драмата

Трима млади български дизайнери основават театралните афиши на Драмата в Пловдив. Ралица Русева, Радослава Боор и Явор Димитров са се потвърдили на международно равнище и работят с огромни компании и компании в правенето на визии. А от няколко години творят и за Драматичния спектакъл. От тях пловдивчанин е единствено Явор Димитров.

Любопитно е, че и тримата построяват изображенията за постановките отдалечено от чужбина. Единствената им връзка с пловдивския спектакъл, преди да основат афиш, е посредством интернет.

Афишите съставляват фотоплакати или такива с живописен темперамент. Ралица прави от втория тип, тъй като е художник. Доста постоянно избира да рисува на ръка, само че главно работи с компютър.

Радослава също държи на художествените плакати. Тя упорства деликатно да прочете пиесата, преди да стартира да основава. Обича креативната независимост, желае да почувства текста. Винаги има повече от една концепция и предлага няколко разновидността. След това наложително ги разисква с постановчика, задава му въпроси, разясняват. Често има дълги диалози с режисьора Стайко Мурджев за спектаклите.

" 90% от заглавията в програмата са изобразени посредством фотоплакати, тъй като времената се трансформираха и всекидневието стана динамично. Визията би трябвало да е грабваща, изключително за младото потомство. Да бъде повече вид кино, да има деяние, да приказва нещо, да бъде забавна ", споделя Сюзанна Василевска - управител маркетинг и продажби на Драмата.

Част от изобретателния екип на театъра е и Георги Вачев. Той има голям принос за основаването на афишите със фотография. Добър в работата го прави това, че с изключение на фотограф е и артист. Вачев познава нещата от другата страна, знае по какъв начин да работи с артисти и режисьори, с цел да съобщи страст. " Гледаме с него подготовка, след което сядаме и обсъждаме плакатите. Като основа използваме маркетинговата тактика. Понякога режисьорите имат персонално тяхна концепция, с която се намесват ", споделя ни Сузи.

Всяко зрелище е самостоятелно, няма строго построена система на основаване. Отделното заглавие има своето персонално обръщение. Когато театралният плакат е подготвен, последната дума за утвърждение има шефът на Драматичния спектакъл Кръстю Кръстев. В случаи на съмнение склонява на мнението на маркетинговия екип.

Актьорите не се намесват в концепциите за плакати, тъй като виждат спектакъла по различен метод, по-емоционално. А би трябвало да се абстрахираш и да видиш представлението в профил, с цел да създадеш добър афиш. Защото той не би трябвало да споделя на фена какво ще се случи, а да загатва. И откакто публиката излезе от залата и още веднъж види плаката на спектакъла, да си каже " Аха! Ето за какво по този начин наподобява! ", изясняват дизайнерите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР