Трима американски икономисти спечелиха в понеделник Нобеловата награда за икономика

...
Трима американски икономисти спечелиха в понеделник Нобеловата награда за икономика
Коментари Харесай

Трима икономисти от САЩ си поделят Нобеловата награда



Трима американски икономисти завоюваха в понеделник Нобеловата премия за стопанска система за 2021 година за работата им по реализиране на изводи от непреднамерени опити или по този начин наречените " естествени опити ", оповестява Асошиейтед Прес.

Дейвид Кард от Калифорнийския университет в Бъркли получи половината от премията за " емпиричния му принос към стопанската система на труда ", а другата половина беше споделена от Джошуа Ангрист от Масачузетския софтуерен институт и Гуидо Имбенс от Станфордския университет

за " методологичния им принос към разбора на причинно-следствените връзки ".
Кралската шведска академия на науките съобщи, че тримата са " преформулирали емпирична работа в икономическите науки ".
" Проучванията на Дейдвид Кард по главните въпроси за обществото и методологическият принос на Джошуа Ангрист и на Гуидо Имбенс демонстрираха, че естествените опити са богат източник на познания “, сподели Питър Фредриксон, ръководител на Комитета по стопански науки. " Тяхното проучване доста усъвършенства способността ни да отговаряме на основни причинно-следствени въпроси, което беше от огромна изгода за обществото ".

За разлика от другите Нобелови награди, икономическата премия не е учредена по наследството на Алфред Нобел, а от Шведската централна банка в негова памет през 1968 година, като първият победител е определен година по-късно.

Това е последната Нобелова премия, обявяван всяка една година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР