Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила
Коментари Харесай

Окончателно: Тежко възмездие за Борислав, който уби жестоко жена си Кремена

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие решението от 22 юли 2020 година на Апелативен съд – Варна, с което подсъдимия Борислав Николов е наказан на 13 години и 4 месеца затвор за убийството на брачната половинка си Кремена във Варна, оповестиха от съда.

Припомняме, че зверското ликвидиране стана на 24 против 25 февруари предходната година в фамилното им жилище във Варна. Трагедията се разигра два дни преди първото съвещание на бракоразводното им дело, провокирано от измъчвана жена.

В годините тя е подавала голям брой тъжби в Министерство на вътрешните работи против брачна половинка си. Бракът им е белязан от непрекъснато принуждение, скандал предшества и въпросната съдбовна преживелица. Борислав стартира неведнъж да я удря в стената, след което като я пребива звъни на майка си, с цел да му помогне да изнесе багажа си. Кремена заключва след него, а на идващия ден полицията открива безжизненото й тяло, след сигнал подаден от майка й.

Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложеното от съда наказване.

Делото е формирано по касационна тъжба на подсъдимия Борислав Николов против въззивното решение. С присъда на Окръжен съд – Варна подсъдимият в произвеждане по член 371, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс („ Съкратено правосъдно разследване “) е приет за отговорен в осъществяването на закононарушение по член 116, алинея 1, т. 6 вр. член 115 от Наказателен кодекс (за убийството на брачната половинка му, осъществено през 2019 година в гр. Варна с особена свирепост и по изключително непосилен начин), заради което му е наложено наказване от 18 година „ отнемане от независимост “, което е понижено с една трета на 12 година (заради съкратеното правосъдно следствие).

С решението на Апелативен съд – Варна е променена присъдата, като е повишен срокът на наказването „ отнемане от независимост “ на 20 година, редуцирано с една трета на 13 години и 4 месеца, както и размерът на компенсациите по гражданските искове на родителите на потърпевшата до предявения размер от по 100 000 лева В останалата част присъдата е доказана.

В решението на Върховен касационен съд се показва, че производството пред първата инстанция е протекло по реда на член 371, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Борислав Николов е признал напълно обстоятелствата, разказани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тях.

Съдът е приел, че самопризнанието му се поддържа от доказателствата, заради което провел кратко правосъдно разследване. Липсват позволени процесуални нарушавания, свързани с правилността на осъществяване на диференцираната процедура и липсват пороци при образуване на вътрешното разбиране на съдилищата по правно значимите обстоятелства, приети от подсъдимия, показват висшите съдии.

Според правосъдния състав на Върховен касационен съд дейностите на Николов, разказани във импортирания обвинителен акт и приети от подсъдимия като обстоятелства, са квалифицирани вярно.

Възраженията в тенденция субективна несъставомерност на действието не могат да се одобряват за основателни.

„ Несъмнено е, че в случаите, когато деецът предизвиква редица телесни увреждания на потърпевшата с нанасяне на голям брой удари, най-много в главата ú, вследствие на което настава гибелта, въпреки и след така наречен ярък интервал, какъвто точно е коментираният случай, е налице предумисъл за ликвидиране, а не смесена форма на виновност “, безапелационни са висшите съдии.

Без значение е, че незабавно след побоя потърпевшата е могла да се движи, да се качва и слиза по стълби, тъй като съдебномедицинската експертиза открива, че повода за гибелта е прилепяне на мозъка от кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка, зародил след травматични увреждания по главата и лицето.

Тези обстоятелства приказват за предумисъл за ликвидиране, а не за причиняване на телесна щета “, написа в претекстовете на решението на Върховен касационен съд.

Според висшите съдии са неоснователни и доводите в касационната тъжба за подценяване на данните за личността на подсъдимия – доста положителни характеристични данни по месторабота, трудова претовареност, отлични данни по местоживеене и сериозно отношение към осъщественото.

Тяхното значение не е подценено, а вярно съотнесено с изобилната информация за редовно упражняваното от подсъдимия принуждение върху потърпевшата, написа в правосъдното решение.

Заявеното от подсъдимия сериозно отношение към осъщественото, изразено под формата на страдание, не е подценено от въззивния съд.

То вярно е било оценено като смекчаващо отговорността събитие, само че неговото значение не следва да бъде надценявано, а е нужно да бъде съотнесено с държанието му след действието, а точно взимане на тв приемник, преносим компютър и облекла и овакантяване на квартирата, говорещо за равнодушие.

По тези съображения Върховният касационен съд не намира учредения за съкращаване на размера на индивидуализираното от апелативния съд наказване на Борислав Николов, което е съобразено с тежестта на действието и личността на подсъдимия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР