Тричленен състав на Върховния административен съд отмени промените в Плана

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени промените в Плана
Коментари Харесай

ВАС отмени промените в Плана за управление на парк „Пирин“

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира измененията в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, признати от Министерския съвет на 29.12.2017 година

Административното дело беше формирано по тъжби на „ ВВФ Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска стратегия България” и на Асоциация на парковете в България.
Главният прокурор се намеси в проблема " Пирин " (ОБЗОР) Сотир Цацаров предлага на премиера да промени концесионния контракт за ски-зона Банско и да следи компанията да съблюдава площта по съглашението
Според висшите съдии при издаване на обжалвания административен акт са нарушени разпореждания на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното многообразие (ЗБР) и не са осъществени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е условието за проекти, стратегии и капиталови оферти за строителство, действия и технологии или техни промени или разширения, при чието реализиране са вероятни обилни въздействия върху околната среда.
Еколози още веднъж стачкуваха в отбрана на Пирин Акции се организираха в София и Пловдив
Тричленният състав счита също, че административният акт не подхожда на главната цел на Закона за предпазените територии, а точно – опазването и съхраняването на предпазените територии като национално и общочовешко благосъстояние и притежание и като специфична форма на запазване на родната природа, способстващи за развиването на културата и науката и за благополучието на обществото.
Протести пред Върховен административен съд за Национален парк „ Пирин ” Проведе се първото съвещание на съда по делото, заведено от природозащитни организации
В закона категорично е планувано, че опазването на природата в предпазените територии има преимущество пред другите действия в тях, показват от съда.

„ Решението на съда е в унисон с европейските наставления. То демонстрира, че жителите са били прави да излизат месеци наред на многохилядни митинги в отбрана на Национален парк Пирин в над 50 града в България и по света”, показват от коалиция „ За да остане природа в България”.

Решението на тричленния състав на Върховен административен съд предстои на обжалване в 14-дневен период.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР