Три ревизии, проведени между 2020 и 2022 г. на дъщерното

...
Три ревизии, проведени между 2020 и 2022 г. на дъщерното
Коментари Харесай

НОВО 20! Финансовият министър Велкова хвърли бомба за „Нексо“: Точи ДДС, дължи огромни суми

Три проверки, извършени сред 2020 и 2022 година на дъщерното сдружение на записаната в Швейцария „ Нексо “ АД, са открили спомагателни отговорности в изключително огромни размери по Данък добавена стойност. Това дава отговор служебният финансов министър Росица Велкова на въпрос на депутати от „ Възраждане “, предава Лупа.бг.

Въпросът е заложен ден след акцията на прокуратурата в софийския офис на компанията. Депутатите Иво Русчев и Димо Дренчев питат дали сдружението „ Нексо “ попада след огромните данъкоплатци, какви облаги е заявило, какъв е броят на обезпечените в него и подхождат ли оповестените облаги на известия от прокуратурата оборот в размер на 97 милиарда $.

Велкова дава отговор, че сдружение „ Нексо “ в България няма, в Търговския указател е вписана компанията „ Ен Ди Ес “, чийто едноличен притежател е „ Нексо “ – Швейцария. Дружеството не е измежду огромните данъкоплатци. Подало е годишни заявления за 2018, 1019, 2020 и 2021 година с заявена счетоводна облага. Министърът прецизира, че информацията за размера на облагата е предпазена от закона и може да се дава единствено по искане на президента, службите и няколко други държавни органи единствено при избрани условия (чл. 75 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс) или по решение на съда.

Министърът удостоверява оповестеното от компанията, че в нея работят 596 души по данни към ноември 2022 година

В писмения отговор на Велкова не се показват сумите недовнесен Данък добавена стойност, открит с ревизионните актове, само че от формулировката „ спомагателни отговорности в изключително огромни размери по смисъла на Наказателния кодекс “, може да се направи умозаключение, че всяка от сумите надвишава 12 хиляди лева (чл. 93, ал.1, т. 14).

От отговора също се схваща, че единствено първият от трите ревизионни акта е бил отчасти оспорен в съда, анулиран и върнат за нова проверка. Следващите не са обжалвани и са влезнали в действие.

Прокуратурата повдигна обвиняване за проведена незаконна група за осъществяване на данъчни закононарушения и закононарушения, свързани с изпиране на пари, на четирима души от компанията измежду които двамата съоснователи на криптоплатформата Антони Тренчев и Коста Кънчев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР