Три поколения български актьори пресъздават историята в Рая на Данте

...
Три поколения български актьори пресъздават историята в Рая на Данте
Коментари Харесай

"Рая на Данте" и "Сбогом, Джони" с премиера на 25-ия София Филм Фест

Три генерации български артисти пресъздават историята в " Рая на Данте " (2020), новият филм на режисьора и сценарист Димитър Радев.

Разказът е за един човек, който търси изгубения смисъл, а функциите са поверени на именитата Гинка Станчева, харизматичния Владимир Пенев и младата Радина Боршош. От 30 години 64-годишният Данте (Владо Пенев) работи в печатница и се грижи за болната си майка. В рамките на една седмица Данте изгубва майка си, а също и работата си.
Изправен пред изгубения смисъл на живота след тези житейски обрати, той открива един претекст да продължи да живее - решението да отмъсти за мъчителите на майка си, защото след нейната гибел научава за надълбоко защитавани секрети от предишното. Данте взема решение да напише книга против нарушителите и ориста го среща с внучката на единия от тях - Рая (Радина Боршош), която е единствено на 18. Дали нейното наличие ще стимулира в допълнение желанието му за възмездие или ще даде на Данте опция за друг избор?

" Имаме много неща от предишното си, които би трябвало да бъдат сюблимирани и разбрани. Главният воин на кино лентата - този на Владо Пенев, се споделя Данте и е комплициран персонаж, който би трябвало да разбере личното си минало и да излезе на чисто. Това става благодарение на младото момиче Рая ", споделя режисьорът и сценарист Димитър Радев. Чрез кино лентата си той приказва намерено за самотата като естествено положение в човешкия живот. Музиката е основана от Димо Стоянов от група P.I.F., който преди месец си отиде от този свят...

Димитър Радев приключва кино- и телевизионна постановка в НАТФИЗ, магистратура по кинорежисура в Нов български университет, курсове по постановка и сценарно писане в Нюйоркската киноакадемия и магистратура по креативно писане в СУ " Кл. Охридски ".

Автор е на няколко късометражни филми, измежду които " Песен на песните " (2010), участавал в състезанието за най-хубав български късометражен филм на София Филм Фест и показан с триумф на редица интернационалните фестивали; на документален филм за наркокомуна " Билани ", както и на алманах с разкази " Косите на Авесалом ".

" Рая на Данте " е пълнометражният му режисьорски дебют. Филмът е почетен с премията на българската кино рецензия за пълнометражен филм от фестивала " Златна Роза " 2020. Продуцент на кино лентата е Николай Мутафчиев - " ПРЕМИЕРстудио ".

Още една премиера от новото българско кино ще могат да гледат феновете на 25-тия София Филм Фест. Това е игралният филм на режисьора Константин Буров - " Сбогом, Джони " (2020).

Историята е за Джони, който оказва помощ на Кранки да се избави от пандиза, само че по-късно го завладява за безконечни времена. Киноразказът е основан по едноименния разказ на българския публицист Марин Дамянов. Когато преди три години открива романа, Константин Буров се впечатлява от историята и схваща, че Марин Дамянов към този момент има няколко разновидността на кино сюжет. От едно телефонно позвъняване се ражда началото на взаимната им работа по " Сбогом, Джони ".

В основните функции вземат участие Деян Георгиев (Кранки), Георги Керменски (Джони) и Християна Стоименова (Ния), а продуцент е " Доли Медия Студио ".

" Филмът служи като удостоверение за времето, в което живеем - полезности със съмнителна стойност, загуба на нематериалност, липса на посока... Джони е представител и знак на тъкмо тази ера. Всеки от нас би трябвало да се опълчи на личния си " Джони ". Това е история за борбата сред положителното и злото в нашите души ", уверен е режисьорът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР